10 Stadium Terpelik Di Dunia

 

Ni antara stadium-stadium yang pelik..nak tahu kenapa stadium ini dikatakan pelik?? meh baca entri ni..

 

1. Venezuela, Caracas

 

 

Dikenali sebagai “Cocodrilos Sports Park” ianya adalah sebuah stadium multi-use.Kebanyakan stadium ini digunakan sebagai perlawanan bola sepak.Stadium ini boleh memuatkan 3000 orang dan terletak di sebelah high-way.Kalau ada kemalangan kompom masuk terus ke dalam stadium.

 

2. Japan, Osaka Stadium

 

 

Stadium baseball ini terletak di bandar Osaka dengan kapasiti 31379 tempat duduk. Pada tahun 1988 stadium ini telah ditukar menjadi tempat “sample housing showground”.Stadium ini kemudiannya dimusnahkan pada tahun 1998 dan digantikan dengan bangunan shopping complex.

 

3. Portugal, Braga

 

 

Salah satu stadium yang termahal dan terpelik di Portugal. Kos sebanyak $122 juta dibelanjakan untuk membuang batu di sekeliling stadium itu. Kos ini melebihi pembinaan 10 stadium semasa European Football Championship 2004. Betul-betul rasa macam main atas gunung batu.

 

4. Croatia

 

 

Gospin Dolac adalah stadium di Imotski. Dibina pada tahun 1989.Boleh memuatkan 4000 penonton.Sangat cantik dan pelik.

 

5. Brazil Eco-Stadium,“Janguito Malucelli”

 

 

Stadium ni lain sedikit.Stadium ni menjadi popular sebab ianya mesra alam. Tempat kerusi diletak diatas bukit tanpa menggunakan konkrit.Stadium ini juga dipanggil Eco-Stadium.

 

6. The Faroe Islands

 

 

The Faroe Islands sebuah pulau yang berhampiran dengan Scotland dan Iceland. Stadium ini terletak di tepi pantai. Setiap kali perlawanan akan ada orang yang membawa bot untuk mengutip bola yang jatuh ke dalam laut.

 

7. Singapore, Marina Bay

 

 

Negara tetangga kita memiliki stadium yang dikenali sebagai stadium terapung. Secara keseluruhan stadium ini diperbuat menggunakan besi. Ukuran platform terapung pula 390 kaki panjang dan 270 kaki lebar.Boleh menampung berat sebanyak 1,070 tan, bersamaan berat 9000 orang atau berat 30 tan kenderaan tentera.Tempat duduk pula boleh memuatkan 30 ribu orang.

 

8. Bulgaria

 

 

Bulgaria FC Chernomorets Balchik, kelab bola sepak dari bandar Balchik, sekarang bermain untuk divisyen ke-2 bola sepak Bulgaria. Mereka bermain dekat “Balchik Stadium” yang mempunyai 6,000 tempat duduk yang paling buruk pernah dilihat.

 

9. Norway

 

 

Norway FC Aalesund adalah sebuah stadium lama yang sangat pelik mempunyai tempat duduk teres di tepi bukit.

 

10. Ukraine

 

 

 

Stadium inilah tahap yang paling pelik punyer. Tak banyak maklumat yang ada mengenai stadium ini. Tapi apa-apa pun yang paling seronok ialah orang yang bawa kereta dekat jalan sebelah stadium tu. Dan bagaimana pula agaknya kedudukan bola yang sudah tentu mengikut hukum graviti. Kan??

 

 

P/s : uiskk..pelik2 betul stadium dorang ni.. korang ade lagi info2 nak ditambah??

 

Jangan lupa klik like kat bawah dan share kepada kawan-kawan lain :)

Incoming search terms:

  • stadion terkecil di dunia
  • stadion terkecil
  • 10 stadion terkecil di dunia
  • stadium paling cantik di dunia
  • stadium terkecil di dunia
Artikel lain..

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *