7 Senjata Tradisional Yang Unik

Senjata adalah peralatan yang boleh digunakan untuk merosakkan nyawa atau barangan, dan disebabkan itu, juga untuk mengancam atau mempertahankan diri.

Orang purba menggunakan senjata dari bahan-bahan asas yang keras seperti kayu dan batu yang tajam. Senjata biasanya ditikam kepada tubuh musuh atau dibuang kearah musuh dengan tujuan mencedera atau membunuhnya.

Seni senjata manusia dalam mempertahankan diri masih diamalkan di seluruh dunia. Ia menjadi amalan turun temurun dan mungkin masih dilihat ada kegunaannya dalam masa-masa tertentu. Manalah tahu, tiba-tiba diserang tanpa persediaan.
Senjata tidak boleh disalahgunakan pada masa kini kerana kita juga mempunyai undang-undang untuk menegakkan keadailan.

1. Katar

Katar merupakan senjata bangsa India yang membuat pemakainya memiliki cakar seperti Wolverine (ingat salah satu watak di film X-Men?). Sekali pandang, katar seperti pisau tunggal. Namun memiliki tombol ketika diaktifkan akan membahagi pisau menjadi tiga bagian.

 

2. Zhua

Kalau yang satu ini berasal dari Cina, serupa seperti katar tapi berzeda bentuk. Fungsinya seperti cakar yang boleh menusuk dan mecarik daging dari tubuh. Zhua sering digunakan untuk menghancurkan perisai musuh.

 

3. Flying Fire

Flying fire disebut juga Nest of Bees, berasal dari Cina. Bentuknya seperti tabung heksagonal berisi buluh-buluh kayu sebagai anak panah. Berzeda dengan panah biasa, dengan flying fire ini, laju anak panah lebih cepat dan kuat. ia boleh sekaligus meluncurkan 32 anak panah sekaligus.

 

4. Chu Ko Nu

Masih dari Cina, dengan bentuk panah seperti ini pastinya lebih hebat baik dari kekuatan, jangkauan dan kecepatannya. Terakhir digunakan saat perang Sino-Japanese 1894-1895.

 

5. Chakram

Chakram berbahan dasar logam ini digunakan secara meluas oleh Sikh India peringkat tinggi. Berzeda dengan frisbee, chakram dilemparkan vertikal. Dengan bahagian tepi yang sangat tajam yg boleh mengiris lengan atau kaki dengan mudah.

 

6. Scissor

Pastinya bukan gunting biasa, kerana gunting yang satu ini dipakai oleh para gladiator Romawi kuno. Perhatikan gambar, ada tabung panjang dari logam yang disarung pada lengan gladiator untuk menutupi tangan mereka, dan bagian atasnya berbentuk setengah l bulatan yang sangat tajam.

 

 

7. Macuahuitl

Senjata yang satu ini digunakan bangsa Aztec untuk menangkap musuh atau korban hidup-hidup. Bentuknya seperti pedang dengan pisau cukur yang sangat tajam. Terdapat gerigi-gerigi tajam yang boleh merobek kulit.

 

p/s : nasib baik zaman sekarang senjata ni macam tak da dah,bahaya betul…

Sumber – DiSiniBermula

Incoming search terms:

 • senjata tradisional melayu
 • senjata tradisional
 • SENJATA LAMA
 • senjata melayu tradisional
 • senjata lama melayu
Artikel lain..

Comments

 1. genz says

  ape plak…benda yg org takut ialah santau…
  ade sape2 kt sini nk ke?…
  admin cbe cari story pasal santau menyantau nie…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *