Awas! Bahaya Membunyikan Sendi – Sendi Jari Dan Leher

 

Membunyikan sendi-sendi di jemari, tangan, atau leher ketika badan sengal itu memang terasa melegakan sesudahnya. Namun, sebaiknya kita jangan terlalu sering melakukan ini, mengapa?

 

 

Menurut Brian Cassaza, MD, dari Universiti California, Amerika, bila salah satu urat saraf tersepit di antara tulang ekor leher. Maka, kesannya boleh bemacam-macam, bergantung kepada rangkaian saraf itu menuju ke mana. Tapi, pada umumnya, akan mengakibatkan organ tubuh seperti kaki dan tangan sukar diarah oleh otak.

 

Orang yang mengalami hal tersebut, biasanya berjalan seperti robot, kerana, otak gagal memberi arahan kepada organ-organ tubuh untuk melakukan apa yang diiinginkan.

 

Sama halnya dengan membunyikan tulang leher, gerakan membunyikan sendi di jari juga merupakan kebiasaan yang salah kerana menyalahi peraturan sendi biasanya dan boleh menghancurkan tulang-tulang rawan di dalamnya. Jika kebiasaan ini dilakukan terus menerus maka dapat menimbulkan penyakit sendi yang kronik di kemudian hari.

 

Para saintis bioperubatan telah mempelajari apa yang sebenarnya berlaku ketika kita menekuk tulang sendi jari dengan menggunakan mikrofon yang sensitif.

 

 

Di dalam ruang sendi antara tulang-tulang terdapat cecair dan ikatan sendi (ligamen) di setiap sisi ruang sendi yang menyatukan tulang.

 

Saat anda menarik jari, hal ini membuat ruang sendi makin besar. Akibatnya, tekanan dalam ruang sendi makin menurun. Maka, ikatan sendi tersedut ke dalam. Ketika tekanan menurun, muncullah gelembong (karbon dioksida), hanya dalam satu per ribuan saat. Gas inilah yang menimbulkan bunyi letupan yang merupakan suara pertama.

 

Gelembong itu mengisi 15% ruang sendi yang sekarang menjadi lebih besar. Kerana ruang sendi diisi oleh gelembong, cairannya tiba-tiba mendorong ikatan sendi dan menolaknya ke posisi semula. Pada saat ligamen “didorong kembali” muncullah bunyi kedua.

 

Tenaga yang hilang dalam sendi sangat rendah, hanya sekitar 7% daripada yang diperlukan untuk merosakkan tulang. Tetapi, bila terlalu sering melakukannya, boleh dikira sendiri dan hasilnya tentu sangat berbahaya.

 

Sebuah penelitian melibatkan 300 orang yang telah membunyikan buku jarinya selama 35 tahun. Memang, hasilnya tidak ada kes artritis pada tangan mereka. Namun, kesan lain adalah mereka mempunyai sendi yang membesar, tangan mereka menjadi lebih lemah, berkurang satu perempat dari kekuatan tangan yang seharusanya.

 

Jadi, membunyikan buku jari tangan dan sendi tulang yang lain akan terasa saat kita tua nanti, 35 hingga 40 tahun akan datang.

 

 

P/s: Adesh.. dah biasa sangat buat macam ni.. kena elakkan la nampak gayanya.. huhu, jangan lupa kongsikan artikel ini kepada orang lain ye.. ^^

 

 

Sumber

Incoming search terms:

 • tulang berbunyi
 • punca sendi berbunyi
 • punca tulang berbunyi
 • tulang leher berbunyi
 • punca tulang selalu berbunyi
Artikel lain..

Comments

 1. MamaFatin says

  Tengkiu info..sy pon habit ngn keletak keletuk ni..tp mmg betul impaknya..saya ni leh kata sume nk dbunyikan sb lenguh tp kesannye lg cepat lenguh utk kedian ari..ermm,cemane yek nk hindarkan??xbuat xboleh..hurmm…

 2. says

  whaha.. tgh bace post nim pomm ambe wt gtu gk.. adeshhh,, mencegah itu lebih baik dr merawat.. so,tahan jela dr buat mcm tu.. tp,yg jd msalah,buat cmtu tnpa sedar.. lepas buat baru tringat bahaya.. =_=”

Trackbacks

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *