Cara Kemaskini Akaun Bank Untuk BR1M 2014

Cara Kemaskini Akaun Bank Untuk BR1M 3.0 atau BR1M 2014. Untuk penerimaan Bantuan Rakyat 1Malaysia, kerajaan menggalakan orang ramai yang dapat permohonan BR1M 3.0 untuk mengemaskini status akaun bank untuk BR1M 2014 ini.

Langkah ini bertujuan memberi kemudahan kepada penerima terutamanya golongan warga tua, orang kelainan upaya (OKU) dan ibu tunggal mendapatkan BR1M tanpa perlu beratur panjang dan mengambil tempoh lama, untuk mendapatkan wang tunai. Jadi kepada mereka yang sudah mendaftar dan belum lagi mengemaskini akaun bank boleh buat seperti berikut.

Cara Kemaskini Akaun Bank Untuk BR1M 2014

1. Layari https://ebr1m.hasil.gov.my/

2. Masukkan nombor MyKad, Tarikh Lahir dan klik Kemaskini Permohonan BR1M.
Cara Kemaskini Akaun Bank Untuk BR1M 2014

3. Klik di bahagian Akaun Bank dan tanda pada Maklumat Bank (Pilih bank apa dan masukkan no kaun bank tersebut).
Cara Kemaskini Akaun Bank Untuk BR1M 2014
Cara Kemaskini Akaun Bank Untuk BR1M 2014

4. Selesai masukkan no akaun bank boleh pergi ke Akuan Pengesahan (tanda kotak bawah tu) dan klik Setuju & Hantar
Cara Kemaskini Akaun Bank Untuk BR1M 2014

5. Jika tiada sebarang masalah, satu popup akan keluar
Cara Kemaskini Akaun Bank Untuk BR1M 2014

6. Anda boleh cetak untuk semakan akan datang.

Info Penting

 

1. Kemas Kini Permohonan BR1M hanya dibenarkan SATU (1) kali sahaja. Sebarang pindaan lanjut, sila hadir ke Cawangan LHDNM yang berhampiran.

2. Bagi pindaan Status Perkahwinan atau Maklumat Ahli Isi Rumah, sila hantar borang permohonan ke Cawangan LHDNM yang berhampiran.

 

Jangan lupa tekan like dan share kepada kawan-kawan lain :)

 

Incoming search terms:

  • brim 2014 kemaskini
  • kemaskini brim 2014
  • kemaskini br1m
  • kemaskini br1m 2014
  • kemaskini brim
Artikel lain..

Comments

  1. nor azli bin mohd isa says

    Askum,saya azli dr t.intan perak,jikalau saya tidak mengemas kini akaun bank brim akan d terima atau tidak?

  2. naniey says

    as salam…nk tny, br1m 2014 ni hanya kemaskini no acc jew kan.. pas2 ble kte klik button “kemaskini” die akan keluar POPUP “PERMOHONAN ANDA TELAH BERJAYA DIKEMASKINI”…maknanya da berjaya kew….?

    • Nizarazu says

      Kemas Kini Permohonan BR1M hanya dibenarkan SATU (1) kali sahaja. Sebarang pindaan lanjut, sila hadir ke Cawangan LHDNM yang berhampiran

  3. mohd sazrol says

    saya nak tanya..saya dah siap kemaskini tapi kenapa tak keluar popup yg kmaskini tlah berjaya @ tidak.adakah kemaskini saya tidak berjaya?

    • Raz Ram says

      boleh jadi browser atau pelajar internet anda ada block pop up.. cuba login masukkan kemaskini. kalau tak boleh login makna dah terima sebab kemaskini hanya boleh buat sekali je

  4. syahrin najiha says

    ASSALAMUALAIKUM ……………Ada yang mgatakan kalau tak msuk akaun bank,duit BRIM akan dimasukkan ke BAITULMAL.@akaun LHDN?

      • syahrin najiha says

        kalau begitu tiada masalah untuk menerima BRIM tanpa akaun bank ,
        sbb atuk saya hanya ada buku ASB sahaja, mak cik saya tidak bekerja & akaun bank dia tidak aktif lagi.. Adakah penerimaan BRIM saya sama seperti tahun lepas ?

        • Nizarazu says

          tiada masalah, kemas kini ini hanya untuk memudahkan golongan-golongan seperti orang-orang tua, OKU dan orang orang ramai untuk tidak beratur panjang mengambil baucar br1m seperti tahun lepas.

  5. johari says

    Rugilah bank-in terus. Tak dapat dengar ceramah, infomasi semasa terkini dan bersalam dengan ADUN/MP. Bukankah ADUN dan MP dah banyak yg bertukar ?

  6. asvini says

    kalau tak kemaskini num akuan adakah kami tak layak dapat bantuan br1m kerana saya dah update melalui internet..

    • FARAH says

      DAH CUBE KEMASKINI DAN KEY IN IC NUMBER,TAPI KENEAPA DIE SURUH PERGI CAWANGAN LHDN BERHAMPIRAN.SEBELUM NI CALL,MEREKA CAKAP KEMASKINI MELALUI ONLINE JE.SUSAH LA MACAM NI!

  7. sya says

    Salam.klu sy pergi lhdn utk kemaskini br1m kwn sy bole tk.utk wakilkn dia.sbb sy terlupa letak ac no. Kwn sy out station..pls reply ye.tq

  8. anakabah says

    hai admin… sy dh klik kemaskini permohonan tu, tp popup yg keluar ialah ” kemaskini telah dibuat dalam talian. tindakan kemas kini selanjutnya boleh dilakukan di cawangan LHDNM sahaja” .. xada pun keluar mcm yg step kat atas tu… apa mksudnya admin?????

  9. shahrin says

    assalmmualikm…sy nk tnye…klau sy dh isi borng…untuk di kemas kini….dan sy tlh menghantr nya…tpi maybank sy bru sy blok..krna ade penipuan..mcm mne sy nk dpt kn brim tu…

  10. kwong yin sin @roslen kwong says

    assalamualaikm…msa kmaskini sya hnya msukan no dan nma akaun sya…tpi slpas tu xada pula jwapn yg d beri…adakah sah yg sya kmaskini tu…

  11. farah says

    salam..sya nak tnya kalau kita dh kemaskini,tapi x letak alamat ruma..xap ke???then kalau dh kmaskini still kna isi borang permohonan ke???

  12. Yeoh Tian Ming says

    Selamat sejahtera bagamana saya kemas kini kali kedua?? kali pertama saya lupa untuk masukkan saya punya akaun bank

  13. nazrin says

    sy baru nak buat permohonan BR1M, nak tye ruangan bank mmg x da ke bank maybank? dun dgn parlimen x isi x pe ke? sbb x sure. tq

  14. mas says

    Salam….sy nk tnye klau yg dh ubuh akaun bank still kne bratur pnjng jgk ke??ataupn duit tu masuk bank..sy cnfius di stu….hrp dpt djelaskn….

  15. Milla says

    Salam.. sy dah update no bank & no telefon untuk brim 2014.. tapi sy terlupa untuk update sekali alamat.. alamat sekarang tetap x berubah dari y sy register untuk brim 2013.. jadi sy perlu kemaskini sekali lagi di lhdn ke? terima kasih :)

  16. roslina says

    sya nk tanye…sya bru update new BRIM..taon lepas sya x dapat bcoz x update yg latest..now sya dh reply new untuk BRIM terbaru..tpi sya terlupa nk letak no akaun bank..boleh dapat ke?? sila reply msj sya ini..terima kasih..

    • Nizarazu says

      boleh dapat kalau lepas syarat. Akaun bank untuk kemudahan sendiri, maksudnya tidak perlu beratur panjang untuk dapatkan baucar seperti tahun sebelumnya

  17. dee says

    Hello .. nak tanya , saya sudah kemas kini br1m . Tetapi saya dah letak nama bank tapi tak letak no bank akaun . Macam mana tu ?? Soalan 2 : sekiranya saya sudah apply br1m taun lepas tapi saya tak kemas kini utk br1m 2014 bolehkan saya dapat duit tu ??

    • Nizarazu says

      jawapan 1
      boleh pergi ke cawangan hasil untuk kemaskini no akaun bank

      jawapan 2
      boleh dapat, dapat seperti tahun lepas, beratur untuk dapatkan baucar br1m

      • niC says

        Assalam..sy nak tnya. sy sudah update BR1M yg ayah sy. Tp update no acc gna acc sy. So BR1M tu still valid or sy kne pegi lhdn bdekatan update smula?

        • Nizarazu says

          waalaikummusalam, mengikut syarat, nama pemohon mesti sama dengan nama nombor pemilik akaun bank, jadi untuk tidak di’reject’ better pergi cawangan hasil untuk kemaskini semula

  18. anis says

    slm..macammana kter nk print semula per yg kter kemaskinikan tu?coz xde button utk cetak semula per yg kter kemaskinikan tu,jz der cetakan utk akuan bahawa kita dh pernah kemaskini..huhu,nk tgk smula btol@x per yg kter dh kemaskinikan tu…

  19. DONNA says

    Nak tnya..tarikh kemaskini dah tutup ke..????? Sebab saya cuba kemaskini tp x dpt..??!!!
    Kalau x sempat kemaskini,adakah saya masih layak mendapat br1m itu..????
    Tlg reply…!!!

  20. SHAHRUL says

    Salam. Sy telah kemaskini BRIM ayah saya tapi tak masukkan no akaun bank sebab tak ada waktu tu. Sekarang ni masih boleh ke utk sy kemaskini no akaun tu di LHDN? Dan bolehkah sy kemaskini bagi pihak ayah saya tu?

  21. firdaus says

    akaun bank maybank dh mati. ari tu,saya dh daftar (kemas kini) kat internet dan letakkan no.akaun maybank (pada waktu tu,tak tau plak akaun blh mati! ).

    agaknya cmne nk kemas kini balik akaun tu (kini saya buat akaun bsn sbb tempat keje skang ni byr gaji guna bsn),saya nk ubah no.akaun maybnk ke bsn.

    dgr kata dh x bleh kan.kene pegi cwgn lhdn utk kemas kini. cmne nk buat tu? nanti nak tanya apa kat lhdn tu utk kemas kini benda alah ni. dia kasi borang kertas ke nanti?

    harap2 dpt bantu! bingung ni!!!

  22. liya says

    assalamualaikum.. saya dah cuba masukkan no k/p dan tarikh lahir untuk kemaskini tapi tak boleh adakah perli LOG MASUK , tapi setelah LOG MASUK Tertera perkataan hanya utk agensi berdaftar seperti MOF/BANK/SUK Dan lain-lain.. harap minta pencerahan TQ

  23. keyrabojay says

    hai…. mcamana nak tau kita layak atau tdk? last year I dapat brim… this year I update no.acc tapi blum masuk2… sedangkan my friends da dapat yesterday… how could that be?

  24. danial says

    As salam.tumpang tanya sy dh 2 kali dpt BR1M. Tp ari ni semua kwn sy dh dpt BR1M melalui bank in account bank tapi sy dah update status sekali dgn acc bank.adakah sy xlayak atau ade kesilapan yg telah sy lakukan? Sbb bln lps ade skali isteri sy buat permohonan baru tapi pakai acc bank sy juga tp RHB. Yg sy update acc sy tu MBB. Adakah kena reject? Risau pulak sy.byk faedah duit intensif dr kerajaan bagi dkt rakyat nak settle hutang piutang.

  25. seigner says

    erm… nak tanya bila brim area miri,sarawak.. akn dbhagikan bgi pihak yg x update no acct…adakah msih ambil boucer dtmpt yg sama sperti taun lepas….

    plz bgi info…..adminnnn…tq

  26. azwani says

    sy nk tya,hrtu ms kms kini akaun bank,sy tersilap bagi no akaun sepupu sy,sy br perasan perkara tu bl sy nk g cek akaun sy smlm,apakah hrs sy buat,msh ada peluang ke untuk sy trima duit tu?

  27. diela olivia says

    nak tanye lah saya dah perg check tp knp xade ye….padahal kate 22 hari blun yg ada no acc smue msok skalie tp sata punye bank islam

  28. Mohamed Ashik Ali says

    Salam bang , saya tak dapat kemaskini kerana saya berada di luar negara masa tempoh berakhir hari 31.01.2014…….soalan saya adakah saya akan dapat bantuan BRIM 2014…..dan bagaimana saya akan dapat tahu tentang bantuan ini seperti tahun lepas melalui surat dan tukar wang melalui baucer kah bang?…..pertolongan amat di hargai……terima kasih…..

  29. pink mickey says

    mahu tanya,kenapa sy xdapat BR1m pdhal kwn sy yg lain sdh dapat.. then,kalau berperingkat bila la akan dapat tuuu…

  30. sulaini bin sharif says

    salam bang, saya sebenarnya dah telambat nak kemaskini abank. apa perlu saya buat? saya nak buat macam mana??. tq

  31. hanny bt agustin says

    hai..sa nak tanya sa dapat surat yg menyatakan sa dah lulus tapi baru2 juga sa p active i punya bsn tapi skarng mungkin dah terlewat sebab sampai 15/3 saja brm kan?so boleh ka i tuntut balik duit tu?

  32. azwani says

    salam….sblm ni sy ad pergi pjbt lhdn untuk semak status brim sy yg masa kemas kini dl sy silap bg no akaun,staf dia ckp dlm proses,tggu smpai surat ,tp yg jadi masaalahnye smpai skrg ni saya msh x dpt apa2 kptsan dr phk lhdn,nk kata x lulus yg thn lps dpt,mcmane nih?pembahagian brim ni sampai bila?ke dah tutup?

  33. azwani says

    nk tya pemberian brim sampai bl ye bg yg ada mslh mcm sy ni,slp no akaun tp dh pg rujuk kt lhdn,katanya dlm proses,ni dah dkt sbln sy tggu tp xde apa2 pn,srt pn xde trima,nk kata x lulus tp tnh lps lulus,sy ibu tunggal yg pendapatan bwh 3000.

  34. azwani says

    salam…sy nk tya,klu yg rayuan mcm sy ni,biasanya brape lama untuk sy tau kptsan samaada rayuan sy tu lulus ke tidak

Trackbacks

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *