Cara Menaip Keyboard Menggunakan 10 Jari

 

 

Setiap hari bila kita menggunakan keyboard..kita tak semestinya menggunakan semua jumlah kesepuluh jari jemari kita…

 

 

Mungkin faktor sesorang itu kidal akan menyebabkan hanya sesetengah jari je “berfungsi”..
Di sini ada tutorialnya…Harap harap dapat membantu kita agar lebih lancar menaip..kredit buat ehoza atas info ini

 

 

Pertama untuk mahir menaip dengan menggunakan 10 jari, terlebih dahulu kita harus tahu posisi jari yang tepat. Lihat langkah langkah dibawah ini :

 

Tangan Kiri

Jari Kelingking :
Baris Pertama = ‘ dan 1
Baris Kedua = Tab dan Q
Baris Ketiga = Capslock dan A
Baris Keempat = Shift kiri dan Z
Baris Kelima = Ctrl dan Windows

Jari Manis :
Baris Pertama = 2
Baris Kedua = W
Baris Ketiga = S
Baris Keempat = X

Jari Tengah :
Baris Pertama = 3
Baris Kedua = E
Baris Ketiga = D
Baris Keempat = C

Jari Telunjuk :
Baris Pertama = 4 dan 5
Baris Kedua = R dan T
Baris Ketiga = F dan G
Baris Keempat = V dan B

Ibu Jari :
Baris Kelima = Alt kiri dan Spacebar

 

Tangan kanan

Ibu Jari :
Baris Kelima = Alt kanan dan Spacebar

Jari Telunjuk :
Baris Pertama = 6 dan 7
Baris Kedua = Y dan U
Baris Ketiga = H dan J
Baris Keempat = N dan M

Jari Tengah :
Baris Pertama = 8
Baris Kedua = I
Baris Ketiga = K
Baris Keempat = ,

Jari Manis :
Baris Pertama = 9
Baris Kedua = O
Baris Ketiga = L
Baris Keempat = .
Jari Kelingking :
Baris Pertama = 0, -, = dan BackSpace
Baris Kedua = P, [ dan ]
Baris Ketiga = , ;, ‘ dan Enter
Baris Keempat = / dan shift kanan.

 

 

P/s : Sama- samalah kita belajar.. Selamat mencuba ^^

 

Incoming search terms:

  • belajar menaip keyboard
  • cara guna mesin taip
  • belajar menaip
  • menggunakan keybord 10 jari
  • menaip computer
Artikel lain..

Comments

  1. dhia aisy says

    mase amik kursus komputer dulu kan die ade ajar menaip..
    mase nk blaja autocad, word sume tu tu pakai computer la..
    tp, bile tibe class menaip,pindah bilik laen, dlm bilik tu xde komputer, yg ade mesin taip yg kekunci keras nak mampos.. hahaha..
    bygkan nk tekan shift gune jari kelinking yg halus ni.. kne tekan pkai jari telunjuk baru la terbenam. abih kelas je , jari2 sume kejang..
    tp hasil nye sy da mampu type tanpe melihat keypad, dan laju.. ok.. hahhha

  2. nazirah says

    kalau macam nie kna hafal semua kedudukan huruflah nampak nya. aku hanya gunakan lima jari shaja tak terer sngat tapi kalau nak taip bukan nya macam kura kura.. :)

  3. says

    Bila baca artikel ini teringat kelas menaip yg pernah saya hadiri tapi tak ‘grad’ kerana masalah fisikal saya yg mempunyai jari yg pendek dan tidak mencapai huruf yg telah ditentukan dan saya tidak boleh mengerakan tangan dari permukaan mesin taip jadi hasil taipan yg tidak laju dan banyak ‘typo error’. Menaip di keyboard atau lap top jauh lebih mengembirakan anyway artikel boleh memantapkan skill menaip di keyboard – mohon utk buat salinan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *