Jet Peribadi Terbesar & Termahal Di Dunia

Assalamualaikum dan selamat sejahtera, tahukah anda jet peribadi terbesar dan termhal di dunia adalah milik seorang ahli perniagaan iaitu Al Waleed Bin Talal.

Al Waleed Bin Talal ialah seorang ahli perniagaan dan juga ahli keluarga diraja Arab Saudi. Dia merupakan CEO yang memegang 95% share di dalam syarikat beliau iaitu Kingdom Holding Company. Pada bulan Mac 2012, Alwaleed telah dinamakan sebagai orang yang ke 16 terkaya di dunia dengan aset yang bernilai US $23.9 billion.

Pada tahun 2007, Alwaleed telah memesan sebuah jet peribadi Airbus A380 yang merupakan jet peribadi terbesar dan termahal di dunia mencecah US$500 Juta. Jet peribadi beliau ini dilengkapi dengan garaj untuk dua buah kereta Roll Royces, kandang kuda dan unta dan ruang yang dapat memuatkan 460 orang penumpang. Selain daripada itu, terdapat juga bilik mesyuarat yang dilengkapi skrin holographic dan juga dewan konsert.

 

Jet peribadi ini juga dilengkapi dengan 5 buah suites peribadi yang memuatkan katil bersaiz King, sistem multimedia untuk hiburan dan juga bilik solat yang mempunyai sejadah yang dikawal oleh komputer yang sentiasa menunjakkan ke arah Mekah.

Via – Penpatah

Incoming search terms:

  • kapal terbang termahal di dunia
  • jet peribadi
  • jet termahal di dunia
  • kipas terbesar
  • kipas terbesar di dunia
Artikel lain..

Comments

Trackbacks

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *