Kata-Kata Seorang Gadis Syria Yang Membuatkan Gadis Melayu Berasa Cemburu!

Assalamualaikum dan selamat sejahtera, Assad dan pasukan sekutunya mengebom terus kota-kota penduduk [Sunni] dan wilayah sekitarnya di Syria selama 24 jam tanpa henti. Setelah kota Homs dan Aleppo hancur tanpa sisa, sementara itu kota Al-Qusayr dan Baniyas juga telah dibantai habis, kini pasukan Syiah terus menyerang ke arah kota Damaskus dan sekitarnya.

Damaskus adalah kota yang terkenal dengan penduduk-penduduknya yang mempelajari Al-Qur’an dan hadis yang digelar sebagai syurga bagi penuntut ilmu kerana ramainya terdapat para Ulama’ di situ. Sekolah yang terdapat di Damaskus rata-ratanya percuma untuk rakyatnya menuntut pelbagai ilmu Islam. Di situ juga banyak terdapat masjid-masjid dan ramai penduduknya yang berpegang teguh pada ajaran Islam. Berikut adalah kisah yang menggambarkan kemuliaan akhlak penduduk Damaskus, ahlu Syam.

Semasa terdengar letupan di salah sebuah kawasan di Jobar, para pemuda bergegas-gegas menuju ke lokasi untuk melihat adakah terdapatnya nyawa penduduk yang mesti dibantu dengan segera. Mereka bergegas-gegas menuju ke bangunan-bangunan yang telah hancur rata sekali dengan tanah untuk melihat sama ada terdapatnya penduduk-penduduk yang tertimbun di dalam runtuhan bangunan-bangunan tersebut. Setakat ini, alhamdulillah seorang ayah berjaya diselamatkan.

Ayah berteriak menangis dengan berkata, “Anak perempuan saya, selamatkan anak perempuan saya.”

Dan apabila orang ramai membantunya menarik keluar dari runtuhan tersebut, hati seorang ayah itu masih lagi tertinggal di bawah runtuhan itu.

Suara-suara yang datang dari bawah tanah membuatkan orang ramai mengalihkan pandangan mereka ke bawah runtuhan itu. Mereka dengan segera menyelamatkan orang yang berada di bawah runtuhan tersebut.

Ternyata seorang gadis muda masih terperangkap di bawah runtuhan rumahnya itu selepas rumah mereka terkena bedilan serangan udara daripada tentera Assad.

Adakah anda tahu, perkataan apa yang pertama sekali diucapkan dari mulut gadis muda itu ketika orang ramai turun berkerumun untuk menyelamatkan beliau?

Inilah kata-kata pertama yang beliau ucapkan sebaik sahaja dia melihat cahaya, “Ayah, saudaraku, tolong hentikan (alihkan) kamera itu, saya tidak memakai tudung!”

Beliau adalah seorang gadis Syria yang tulen. Dengan jelas, dia berkelakuan seperti seorang muslimah sejati.

Jadi, itulah kata-kata seorang gadis muda sebaik sahaja beliau berjaya dibawa keluar daripada bedilan serangan udara tentera Assad sebentar tadi.

Apa yang anda fikirkan, Apa yang bermain di fikiran si gadis muda itu dan perkara yang beliau lebih pentingkan? Adakah gadis melayu yang lain tak berasa cemburu dengan akhlak gadis Syria tadi?

Meskipun dalam keadaan cedera dan lemas kerana tidak ada udara di bawah runtuhan tadi, namun beliau tetap mengingatkan orang ramai yang berada di sekelilingnya bahawa beliau
belum mengenakan tudungnya. Sungguh beliau adalah contoh gadis muslimah Syria yang menunjukkan akhlak-akhlak Islam dan terpelihara maruahnya.

Ini hanya satu contoh kecil, bagaimana pula dengan akhlak-akhlak penduduk Syria yang lain. Dan seandainya muslim sedunia tahu, bagaimana rupa kemuliaan akhlak-akhlak penduduk Syria (Syam) ini, sungguh mereka tidak akan mahu kehilangan orang-orang yang mempunyai akhlak-akhlak tersebut dan ingin bersama-sama hidup bersaudara dalam satu komuniti.

 

Sungguh benar sabda Nabi S.A.W yang bersabda tentang keberkatan yang menyinari di tanah Syria (Syam) ini, kerana keindahan akhlak penduduk Syria dan ketaatan mereka pada agama yang menyinari negara itu.

Sekarang kita sedia maklum, kenapa orang-orang Kuffar dari kalangan Syiah mahu membunuh seluruh penduduk Syria [Sunni], kerana mereka takut sinar yang terpancar dari akhlak dan ketaatan penduduk Syria [Sunni] ini menunjukkan kebusukan ajaran Syiah yang sesat lagi menyesatkan. Wallahua’lam.

Berikut adalah URL link klip video bagi rakaman situasi di atas:

 

Jangan lupa klik like kat bawah dan share kepada kawan-kawan lain :)

Via – Lamankongsi

Incoming search terms:

 • gadis syria
 • gadis melayu
 • gadis melayu sekarang
 • syiah melayu
 • kata kata muslimah sejati
Artikel lain..

Comments

 1. penyu pink says

  ALLAHrabbi.. jauhnya beza wanita melayu dan muslimah syria.. dlm keadaan cmtu leh pikir soal aurat,tp pmpuan melayu yg x tutup aurat kt malaysia,aman damai cmni,lgsung x fikir soal aurat dan maruah..

 2. zara says

  tapi bukan semua perempuan melayu tak tutp aurat..
  masih ada lagi yg menitikberatkan aurat jika di didik oleh mak ayah sejak kecil, insyaAllah boleh menjadi muslimah sejati walaupun bukan wanita syria..
  :)

 3. mas says

  insyaAllah..sy menutup aurat walau ape pun keadaan. Tapi lelaki kena senantiasa ingatkan para wanita dalam keluarga anda…juga kawan2. Juga jaga la juga aurat kamu lelaki dan mata.

 4. Kira says

  Allahu Akbar…kat mlysia..klu hujan turun punya x nak bg kain basah or takut terjatuh boleh selak kain tu sambil berlari….itulah perbezaannya…

 5. syeela says

  sy akui sy pun tidak tutup aurat sepenuh nye wlupun pkai tudung.. dan sekarang sy semakin improve diri utk menjd muslimah sejati. dan sy berharap 1 hari nnti Allah membuka hati sy utk berniqab :’)

 6. benyahya says

  indah sungguh akhlaknya…..memang cemburu
  bangkitla wanita melayu……kite semua wanita islam memang indah….marilah sama2 memelihara aurat dan akhlak…barulah kite dihormati

 7. siti says

  alhamdulillah wanita syria itu hebat… saya selalu bengang bila ada wanita tak reti nak tutup pintu surau… lelaki lalu lalang kat luar surau nampak perempuan2 menanggalkan tudung nak ambil wuduk. tolonglah jaga aurat sesama kita. lelaki2 pun janganlah panjang leher jenguk ke dalam.

 8. i'm 'humble'hamba says

  teruskan perjuangan ,saudaraku.laa tahzan,robbuna maana….
  maafkan daku,saudaraku,,,,kerana tak dapat BERSAMAMU
  memperjuangkan islam di sana…smg kalian sentiasa dlm DOA umat
  islam seDUNIA…including MALAYSIA,AN ISLAMIC COUNTRY,Insyaallah.
  TAKBIR!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *