Kenapa Orang India Tak Makan Daging Lembu?

Assalamualaikum dan selamat sejahtera, rasanya ramai dari kita tahu bahawa daging lembu tidak di makan oleh penganut agama Hindu kerana ramai beranggapan lembu adalah salah satu Tuhan bagi penganut agama hindu? Sebenarnya ini suatu tanggapan yang salah.

 

Seperti yang kita fahami kebanyakan orang keturunan India tidak makan daging lembu. Orang India di sini tidak bermaksud penganut agama Hindu sahaja sebaliknya semua orang keturunan India, termasuk penganut agama Islam, Buddha, Sikh, Zen, Jainism dan sebagainya. Secara amnya penduduk di India jarang makan daging lembu dari zaman dahulu lagi.

Hubungan di antara penduduk India dengan lembu sangat rapat sehingga mereka meraikan perayaan untuk lembu, iaitu “Mattu Ponggal”. “Ponggal” merupakan hari perayaan di mana para petani di India mengucap terima kasih kepada bumi, air, angin dan matahari kerana membantu mereka dalam bercucuk tanam dan hari berikutnya mereka meraikan sebagai “Mattu Ponggal” di mana mereka mandikan lembu-lembu mereka, menghias lembu mereka dan memberi makanan, manisan dan sebagainya kepada lembu-lembu yang telah bekerjasama dengan mereka di sawah padi.

Apabila seorang bayi lahir ke bumi ini, hanya dua jenis susu yang boleh diminum oleh bayi tersebut iaitu susu ibunya dan susu lembu , bukan sahaja bayi malah kanak-kanak dan orang dewasa pun turut minum susu lembu oleh itu lembu betina di hormat sebagai ibu di India.

Beras dan hasil cucuk tanam yang kita makan hari ini di hasilkan oleh jentera dan mesin tetapi pada zaman dahulu manusia sendiri yang berkerja di sawah padi dan ladang, manusia turut dibantu oleh lembu dalam kerja perladangan. Pada zaman dahulu setiap keluarga di kampung akan membela beberapa ekor lembu untuk mendapatkan susunya, untuk berkerja di ladang, sawah dan juga untuk di jadikan kenderaan. Selepas seorang ayah lembu jantanlah yang berkerja keras untuk menghasilkan bekalan makanan untuk keluarga tersebut oleh itu lembu jantan di hormati sebagai ayah di India.

Lembu merupakan seekor binatang yang sangat jinak dan rapat dengan manusia, kebanyakan orang kampung di India menganggap lembu sebagai salah satu ahli keluarganya. Mengelakkan dari makan daging lembu merupakan sebuah tradisi di India sebagai suatu penghormatan dan tanda mengenang jasa budi lembu kepada kaum manusia… wallahua’lam

Via – Blogbisu

Incoming search terms:

  • adab makan orang india
  • adab makan agama hindu
  • adab makan kaum india
  • orang makan orang
  • adab makan kaum india di malaysia
Artikel lain..

Comments

  1. RAHIM says

    Sebenarnya sejarah lembu dijadikan tuhan oleh segelintir kaum Bani Israel pada zaman nabi Musa a.s ketika beliau kebukit Tursina , setelah pulang dari sana sebahagian kaumnya yang menyembah lembu sebagai tuhan telah membawa diri dan merantau keBenua India dan dari situlah bermulanya sejarah lembu menjadi tuhan kaum India hingga kehari ini. Wallahuu’alam.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *