Kenapa Tangan Berkedut Semasa Di Dalam Air?

Assalamualaikum dan selamat sejahtera, rasanya ramai perasan tangan kita terutama tapak tangan akan berkedut atau menjadi kecut semasa berendam dalam air sebagai contoh semasa basuh pinggan, basuk kereta, mandi dan sebagainya.. Tapi mesti ramai yang tak tahu kenapa tapak tangan berkedut semasa berendam di dalam air..

Ok, mengikut penjelasan Tom Smulders, seorang pakar evolusi biologi saraf dari Newcastle University di Inggeris, mengatakan, kulit mengecut merupakan bentuk adaptasi fisiologi. Kulit mengecut memberikan cengkaman yang lebih baik ketika kerja-kerja untuk mencabut tumbuhan-tumbuhan yang basah.

“Kulit kedut juga menghalang kaki tergelincir apabila berjalan di persekitaran yang basah dan licin,” kata Smulders.

Kerutan pada jari tangan dan kaki juga membantu manusia purba membangunkan teknologi awal mereka, misalnya pengendalian alat dalam keadaan basah. “Ini membuatkan mereka memperbaiki senjata memburu jika digunakan di tengah hujan dan seperti alat menombak ikan,” katanya.

 

Teori lama mengatakan hujung jari atau jari kaki akan menyerap air apabila bersentuhan dengan air dalam masa yang lama. Permukaan kulit mula membengkak, beralun, dan membentuk lipatan-lipatan kecil. Namun kajian Smulders menunjukkan hal itu tidak berlaku ketika saraf di jari patah.

Bila membengkak, jari yang bersentuhan dengan air, ia akan mengecut kerana saluran darah di dalamnya mengecut. Kesan-kesan ini dikawal oleh sistem saraf autonomik, yang juga mengawal pernafasan dan denyutan jantung.

Smulders menyiasat manfaat jari berkedut selepas membaca kertas yang ditulis Mark Changizi, pengarah kognisi manusia di Makmal 2AI di Idaho, Amerika Syarikat. Kertas yang diterbitkan dalam jurnal Brain, Behavior and Evolution, mengatakan bahawa kedutan pada jari seperti bunga tayar kereta dan rangkaian saliran di pergunungan.

Dalam kajiannya, Smulders meminta 20 responden untuk memindahkan 45 guli dari satu bekas ke ke bekas lain. Setiap responden mesti menjepit guli satu persatu dengan telunjuk dan ibu jari tangan kanan. Guli dibawa melewati lubang yang memisahkan antarwadah. Kemudian dipindahkan ke jari telunjuk dan cengkaman ibu jari tangan kiri dan dimasukkan ke dalam bekas lain.

Satu lagi soalan yang timbul daripada kajian ini adalah mengapa jari tidak berkedut pada setiap masa. Malah, apabila tidak tenggelam di dalam air. Smulders berkata kedutan membawa satu lagi kerugian bagi fungsi jari jari kaki dan manusia. “Kepekaan di tangan dan kaki akan hilang,” katanya..

#Sesungguhnya semua anggota ciptaan Allah memang sesempurna ciptaan. tak terbatas oleh apa-apa..

Via – Open Minda

Incoming search terms:

  • jari cepat kecut
  • kenapa tangan cepat kecut
  • telapak tangan kecut
  • punca jari tangan berkedut apabila kena air
  • punca jari tangan dan kaki cepat kecut bila kena air
Artikel lain..

Comments

  1. NFMR says

    Saya nak tanya. Jari saya akan menjadi kecut walaupun tidak berada dalam air pada waktu yang lama. Dalam masa 5 minit sahaja, jari saya sudah mula kecut. hal ini dahulunya biasa bagi saya sekiranya berada dalam air pada waktu yang panjang. Tapi kini saya pelik ia akan terjadi walaupun dalam masa yang pendek. Dan ia akan terjadi hanya semasa saya datang haid. Adakah ini ada kena mengena?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *