Kisah Nabi Ibrahim, Antara Burung Dan Cicak

Pernahkan anda mendengar akan kisah “Antara Burung Dan Cicak”,kisah yang berlaku pada zaman Nabi Ibrahim. Hari ini ingin dikongsikan kisah yang boleh kita jadikan iktibar dan dibuat peringatan bersama-sama.

Sebuah kisah di zaman Nabi Ibrahim, semasa Nabi Ibrahim dibakar oleh kaumnya, seekor burung kecil terbang berulang alik mengisi air dalam paruhnya lalu menyiram ke atas api yang membakar. Itulah yang dilakukannya berulangkali. Tingkah lakunya diperhatikan oleh makhluk Allah yang lain lalu bertanya kepada burung kecil itu, ‘buat apa kau penat-penat mengambil air berulang alik, sedangkan api yang membakar Nabi Ibrahim takkan terpadam dengan air yang kau siramkan itu.’

Lalu dijawab oleh burung tersebut, ‘Memang ia tidak akan memadamkan api tersebut, tetapi aku lebih takut kepada Allah kerana Allah akan menyoal aku nanti, apakah yang aku lakukan untuk agama Allah, dan Allah tidak akan bertanya samada aku berjaya memadamkan api itu ataupun tidak‘.

 

Dan janganlah kita menjadi seperti cicak (yang terbang), yang bertindak jahat dengan menghembus-hembus kepada api yang membakar Nabi Ibrahim dengan harapan api akan menjadi marak lagi untuk terus membakar Nabi Ibrahim (walaupun sebenarnya hembusannya itu tidak membawa kesan ke atas api berkenaan.)

Anbiyaa [69] Kami berfirman: Hai api, jadilah engkau sejuk serta selamat sejahtera kepada Ibrahim!.

Hadith riwayat Ibn Hatim, dari A’isyah ra. bahawa Rasulullah saw bersabda :”Sesungguhnya Ibrahim tatkala dicampakkan kedalam api, semua binatang yang melata dimuka bumi ini cuba memadamkan api, kecuali cicak, kerana sesungguhnya dia (cicak) meniupkan api keatas Nabi Ibrahim…”

P/s: subhanallah, sehingga hari ini..apa yang telah kita perjuangkan demi Islam? tepuk dada tanya iman..

via – Open Minda

Incoming search terms:

  • Kisah nabi ibrahim
  • kisah nabi ibrahim dibakar
  • kisah zaman nabi
  • nabi ibrahim
  • cerita zaman nabi
Artikel lain..

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *