Luahan Kekecewaan Seorang Pembeli Terhadap Kakitangan Pasaraya Giant Yang Biadap

Assalamualaikum dan selamat sejahtera, korang biasa tak membeli belah di pasaraya besar seperti Giant, Tesco dan sebagainya? Pernah tak menghadapi lebihan cas (overcharged) terhadap sesuatu barangan yang dibeli? Dan apabila bertanyakan di kaunter perkhidmatan pelanggan, anda pula yang dimarah? kalau ada mungkin kisah ini lebih kurang sama dengan anda…

Luahan Kekecewaan Seorang Pembeli Terhadap Kakitangan Pasaraya Giant Yang Biadap


Sekadar Gambar Hiasan

Semalam (Rabu) aku bersama isteri ke pasaraya Giant di Taman Nusa Bestari, Johor Bahru untuk membeli barangan dapur, sama seperti anda semua. Ya, aku juga manusia biasa yang pergi ke Giant.

Hampir setiap bulan kami ke pasaraya ini. Beratus kami berbelanja di pasaraya ini. Kalau dihitung, didarabkan dengan beberapa tahun kami di sini, seharusnya kami dikategorikan sebagai pelanggan tetap dan boleh dapat reward!!

Malangnya rak barangan tak mampu mengecam kami. Begitu juga troli yang kami gunakan yang kadangkala mengeluarkan tenaga statik di lengan aku.

Seperti biasa, minuman antara barangan yang dibeli, antaranya susu soya dan susu rendah lemak. Yelah kot esok lusa nak jadik guru yoga.

Kebetulan Tropicana Twister yang menjadi favourite kami dijual pada harga promosi iaitu RM10 bagi dua botol.

Isteri comelku mengambil dua botol memandangkan kami mampu menjimatkan hampir RM5. Ya, buat kami rakyat marhaen, RM5 sangat bernilai. “Apalah,RM5 pun berkira.” Memang kami berkira sebab ia dari rezeki yang halal dan dari keringat titik peluh sendiri maka perlulah berkira dan kalau dikumpul 1,000 kali, dah boleh beli tiket AirAsia pergi balik Australia.

Kami memang gemar membeli barangan keperluan pada hari biasa bagi mengelak que yang panjang.

Kami ke kaunter 8, kira-kira jam 11.40 pagi dan terdapat dua kakitangan, seorang lelaki dan seorang perempuan. Mengikut resit pembayaran, kaunter itu dikendalikan juruwang Jaganathan Goundar dan dia dibantu seorang staff wanita untuk pembungkusan (packer).

Sebelum kami tiba, mereka rancak berbual. Ketika barangan kami diimbas untuk dihitung harga, mereka tetap berbual tanpa henti tanpa memperdulikan kami.

Aku hanya menoleh dan menggelengkan kepala terhadap sikap kedua kakitangan itu. Ya, mereka langsung tak peduli. Mulut berterusan berbual dan kadangkala kakitangan lelaki langsung tidak melihat produk yang diimbas sebaliknya matanya tersorot ke arah rakannya.

Aku terus berbisik kepada isteri – “Once we checked out, you better check the receipt. I boleh bet kita kena overcharged atau ada duplication.” Isteriku mengangguk.

Kami beredar perlahan dari kaunter pembayaran itu sambil isteri meneliti resit dan seperti yang dijangkakan, ada overcharged.

Dua botol Tropicana Twister yang sepatutnya berharga RM10 dicaj mengikut harga normal biarpun terpampang di rak minuman itu, harga promosi. Sebagaimana tertera pada resit, produk yang disirikan sebagai 4061675 dicaj RM6.49 setiap satu.

Kami terus ke kaunter perkhidmatan pelanggan.

Di sinilah drama samseng berlaku.

Kami menghampiri kaunter KHIDMAT PELANGGAN atau Customer Service Giant yang terletak di luar pintu masuk ke hypermarket itu.

Terdapat tiga kakitangan di situ dan apabila kami mengajukan masalah kami terhadap overcharged itu, salah seorang kakitangan wanita, Fajariah Mohd Anuar, meminta kami memberikannya resit pembelian. Isteri menunjukkan kepadanya dan menjelaskan tentang harga sebenar yang dipromosikan.

“Tunggu sekejap, saya kena check,” katanya dan terus beredar. Dia berjalan keluar dari kaunter secara perlahan dan tiada langsung menampakkan terdapat satu urgency untuk pelanggan yang terpaksa menunggu disebabkan kesalahan berpunca dari Giant sendiri.

“Dik, mintak tolong ya dik, kalau boleh cepat sikit,” aku sempat menegur pada kakitangan Giant itu. Aku dah dapat nama penuh dia
Dia sempat menoleh dan berlalu pergi. Ohh, dia menoleh tanpa sebarang senyuman atau jawapan dia cuba untuk tidak melengahkan pelanggan yang menuntut lebihan akibat kesilapan dari majikannya itu.

Untuk rekod, ini bukan pertama kali kami terpaksa memeriksa resit kami dan mendapati terdapat lebihan caj pada harga dan berbeza dari harga promosi. Maka, persoalan aku ialah, adakah ini taktik Giant mengaburi pelanggan supaya mengunjungi pasaraya mereka dan pelanggan yang kurang periksa pasti menjadi mangsa mereka?

Jika mereka memberikan alasan teknikal, ia adalah jawapan yang sangat memperbodohkan pasaraya itu sendiri kerana ia bukan pertama kali berlaku dan seharusnya masalah teknikal seperti itu tidak berulang, apatah lagi mereka mempunyai rangkaian yang besar dan mampu mempertingkatkan sistem mereka.

Bayangkan, jika ada 10 pelanggan yang kurang periksa. Tidakkah itu keuntungan berganda kepada Giant? Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK) seharusnya menjalankan pemeriksaan lebih giat dalam memastikan peniaga lebih beretika dan tidak memperdaya pelanggan dengan taktik seumpama ini.

Itu jika 10 pelanggan. Bagaimana 100? Adakah Giant mengharapkan semua pelanggan akan sentiasa memeriksa resit mereka? Mana integriti mereka? Mana kejujuran mereka? Aku pasti ramai yang sudah terkena.

Hampir 10 minit, kakitangan KHIDMAT PELANGGAN yang memakai tag nama Fajariah itu kembali ke kaunternya.

Mungkin dia mengambil masa begitu lama kerana terpaksa bersesak sesak di kalangan pelanggan pada hari yang sunyi itu. Kami lihat, dalam kepayahan Fajariah berjalan di celah celah pelanggan yang terlalu ramai pada hari sunyi di pasaraya itu, dia sempat berhenti untuk berbual seketika dengan rakan setugas.

“Nak 10 minit kami tunggu. Apsal lama sangat?” Aku bertanya.

“Saya kena check lah harga dia,” katanya dengan nada mendatar.

Seharusnya, memandangkan aku pernah mengetuai team Khidmat Pelanggan di pasaraya di Johor Bahru ini, jawapan pertama yang pasti keluar dari kakitangan aku ialah: “Maaf encik terpaksa tunggu.” Dan dulu, aku turut train staff aku untuk nampak seperti tergesa gesa untuk memperlihatkan keseriusan bagi menyelesaikan masalah pelanggan.

Fajariah tidak. Dia membuat keputusan bahawa aku dan isteri bukanlah pelanggan, tetapi seperti datang ke situ untuk mengutip derma.

“Memang salah harga. Isi borang ni,” katanya. Aku faham tetapi aku ada jelaskan pada Fajariah ini, kami perlu cepat. Dia tetap bertegas bahawa ini kehendak pengurusan.

Ok aku faham. Kehendak pengurusan Giant adalah lebih giant dari keperluan pelanggan yang berbelanja di pasaraya itu. Pelanggan tak perlu diutamakan di Giant.

Ketika isteriku mengisi borang, dia ada bertanya pada aku:

“Ada kolum IC dengan nombor telefon ni, nak tulis jugak ke?

“Tak payah, bukan salah kita, this is Giant’s fault for deceiving us,” jawab ak.

“Dik, kami nak cepat ni, tak boleh ke ringkaskan proses ni, dahlah awak lama sangat pergi check tadi, ini bukan salah kami sebab salah charge, tapi kami pulak jadik mangsa kena tunggu,” aku MEMOHON sedikit toleransi daripada kakitangan KHIDMAT PELANGGAN itu.

“Tak boleh encik. Ini apa yang management nak. Saya kena ikut management,” katanya dengan suara sedikit tinggi.

“Ya saya tahu ini kehendak management awak tapi kami kan pelanggan, takkan awak rela hilang pelanggan yang jadik mangsa disebabkan kesilapan majikan awak?

“Tak boleh encik, ini polisi management,” katanya, berdegil. Aku tahu, aku pernah berada mengetuai khidmat pelanggan dan apa yang dilakukan Fajariah ini adalah sesuatu yang sangat dangkal. Mungkin, the same pengurusan tak train budak ni untuk handle customer by discretion.

Sebaik isteriku melengkapi borang dan serahkan pada Fajariah, dia menyuruh kami kembali ke kaunter 8 dan menunggu Chief Cashier untuk pemulangan wang!!

“Akak kena pergi balik kaunter tadi dan tunggu chief cashier untuk dapatkan duit balik,” katanya.

 

Isteriku persoalkan – kenapa kami nak ke sana ke sini pulak. Ini bukan salah kami. You all salah, pastu nak menyusahkan customer pulak. Kenapa tadi awak tak bawak form ni dan ajak kami terus pergi kaunter tu? Dahlah tunggu awak check harga (sangat) lama! Ada logik jugak apa yang isteri aku cakap.

Aku menyampuk:

“Dik, takyahlah susahkan kami. Kami nak cepat ni. Takkan you all salah, kitaorang pulak kena susah?”

“Ini polisi management. Saya kena ikut polisi management,” katanya dan kali ini suaranya sudah sedikit tinggi.

“Ya saya tahu, saya taknak tunggu, awak pergi settlekan.”

“Kan saya dah cakap, ini management punya polisi, ikut jerlah,” jerit Fajariah kuat dan tangannya menampar permukaan kaunter dengan kuat.

Kami terkejut. Tindakan itu sangat menghina. Sangat.

Aku mempersoalkan sikap kakitangan KHIDMAT PELANGGAN ini yang menunjukkan sikap samseng terhadap pelanggan yang mahukan kerjasama dari mereka namun terus diherdik tanpa henti.

Terdapat seorang pengawal keselamatan tak jauh dari kami dan dia hanya memerhati lewa terhadap insiden itu. Mungkin tak penting kot. Lagipun pasal customer kan. Dia peduli apa.

Aku menghampiri pengawal keselamatan itu dan memintanya memanggil pengurus.

Seorang lelaki Melayu datang ke kaunter itu yang pada awalnya aku kurang yakin dia adalah pengurus. Aku akan ceritakan kenapa aku tak yakin dia pengurus, di penghujung entry ini.

“Saya nak jumpa manager, bukan awak.” Aku tahu pengurus cawangan itu adalah seorang lelaki India kerana baru beberapa minggu lalu aku ada menelefon pengurus itu.

“Saya manager on duty.” katanya.

Aku menceritakan kepadanya mengenai insiden yang berlaku dan aku agak kecewa dengan latihan atau common sense yang ada dalam pengurus itu.

“Kami akan tengok cctv nanti,” katanya berulang kali.

Aku rasa itu juga polisi Giant yang diajar pada kakitangan mereka cara menyelesaikan masalah pelanggan.

“Saya bukan cerita pasal cctv, saya nak tanya kenapa staff customer service biadap, tampar meja, tengking kami?”

That manager on duty terdiam. Dalam hati aku, kalau sekali lagi dia cakap nak tengok cctv, memang aku suruh dia balik office dia jek.

Sambil itu, Fajariah tetap mengeluarkan kata-kata kurang elok termasuk pergilah report polis, tengok siapa kena angkut karang. Selain bersikap samseng dan kurang ajar, rupanya kakitangan KHIDMAT PELANGGAN boleh mengugut pelanggan untuk membuat laporan polis?

Aku pelik, kenapa pulak aku nak report polis? Aku patut report pada Jabatan Agama Islam Johor supaya sediakan kelas adab dan fardu ain untuk dia dan pengurusan Giant sebenarnya. Itu lebih tepat. Mereka juga perlu daftar untuk belajar apa itu customer service. Dengan apa yang aku lalui, jangan mudah sangat pakai definisi itu kerana ia menghina maksud sebenar customer service.

Sambil aku bercakap dengan manager-on-duty itu juga, Fajariah masih sempat menengking isteri aku untuk memberikannya resit pembelian disaksikan dua kakitangan dari cashier dept yang datang untuk memulangkan wang kami. Eh boleh pulak datang ke kaunter tu? Pelik tak?

Untuk rekod, manager-on-duty yang memperkenalkan diri sebagai Murad, yang terdengar tengkingan itu, menyuruh kakitangan KHIDMAT PELANGGAN bernama Fajariah untuk pergi pejabat namun tidak diendahkan.

“You tengok perangai dia. You nak tengok cctv apa lagi? Ni depan mata ni,” kata aku pada Murad dan kami sama-sama menoleh ke arah Fajariah yang masih meluahkan kemarahannya.

Aku rasa Giant mendidik kakitangannya untuk memastikan pelanggan datang menyembah mereka dan melutut pada mereka, yelah sebab nama mereka Giant kan.

Dan berbalik kepada Murad, sehingga jam 10 malam semalam iaitu hampir 12 jam insiden itu berlaku, langsung tiada satu pun panggilan telefon dari pihak Giant untuk memberi penjelasan atau permohonan maaf dari mereka. Maka aku anggap dia bukanlah Manager-On_Duty tetapi penyusun produk di salah satu rak di hypermarket itu.

Aku tak terkejut jika ada kalangan pembaca yang mengalami nasib yang sama sebagaimana pernah ditulis Mazidulakmal Sidik di capaian berikut: Periksa Bil Jika Ke Giant Kota Damansara.

Untuk rekod, Mazidul mengalami masalah harga di hypermarket yang sama pada 2009 !! Apakah alasan Giant terhadap masalah harga ini? Kemungkinan bahawa mereka menggunakan taktik menipu pelanggan ini tidak boleh dipandang sepi.

Dan ada juga blog lain yang aku temui menulis perkara yang sama mengenai penipuan harga dan ini mengukuhkan lagi keyakinan bahawa Giant menggunakan taktik ini sebagai untuk menarik pelanggan:

1. http://wcsronnie.blogspot.com/2010/10/giant-hypermarket-real-giant-killer.html

Dan aku SANGAT yakin sikap kurang ajar dan samseng mengherdik pelanggan adalah salah satu Standard Operating Procedure (SOP) Giant.

Dan Giant juga perlu tukarkan slogan mereka dari Harga Rendah Tiada Tandingan kepada Harga Tipu, Tiada Tandingan (Kerana kami samseng).

Disebabkan insiden ini, aku dan isteri telah buat keputusan untuk memulaukan Giant atas dasar penipuan harga dan cara samseng yang dipraktikkan mereka terhadap pelanggan.

 

Jangan lupa klik like kat bawah dan share kepada kawan-kawan lain :)

Via – hazrey

Incoming search terms:

  • pasaraya giant
  • jenis nama pasaraya
  • kat tesco boleh balut hadiah
  • kaunter lhdn damansara
  • keje cashier aeonbig penat
Artikel lain..

Comments

  1. lala says

    ko ni ada akal guna laaaa….. jgn ngadu kt sini pttnya ko dh besar n bkerja matang la utk handle bnda2 cmni,,,
    lapor kpd pihak atasan… worst klo ngadu kt sini

    • milo says

      wahai cik pemberi komen . dea share bnda nhe dekad sini untuk pemberitahuan serta peringatan kepada orang lain . lembab sangad kenapa !

  2. jai says

    aku pnah kje pasaraya, aku tau sume prngai cust0mer ni, dorg ni nk tnjuk kuasa sbg pgguna pdahal kta kna ikut polisi, kta dgr crita sblah pihak ja.. Nk tulis nk karang ayat adik aku p0wn b0leh, kes harga bkn giant sja, smua jenis pasaraya hypermarket ada.. Yg bkrja dlm tu bukan r0b0t, dh nma p0wn manusia,manusia xtrlepas dri buat slah.. Aku ckup bnci dgn cust0mer mcm laki bini ni, k0t la laki jnis panas baran,bini t0l0ng bg sabar, ni x, 2x 5 ja.

    • zzzzzz says

      hoi mangkuk aku pon pnh kene ngan giant muar..harga dkat rak laen bila scan kat kuanter harga laen…..pg custemer servis tungu punya lama dgn sikap kurang hajar marah ktorg ckp x pandai tgk harga rupanya harga baru produk tu baru nk d letak kan tu pon aku dpt tangkap bila c bangla ni tunjuk kan tarikh bila harga tu d keluarkan……ko jgn igt customer ni bodoh tau….kami kuar duit utk bayar jd kami ade hak atas duit kami ko kne igt…..lg 1 ko ni bace sampai abis ke x…ko ni bace mesti x paham betol2 sape laki ni kn……BODOH

    • says

      itu haq pelanggan nk kritik kan pekerja2 giant uw,,,klo aq di pihak customer uw,,da lme manager ngn pekerja die kne tabuh,,,,aq dgr cite ni pon da nek pnas bai,,,mybe ko ni mereng agak nye jai,,ko pon mybe slah sowng pekeja hypermarket yg kuang ajo gak kot…WTF

    • cashier jer says

      backup sgt lah..sbrnye chief master ad je kt kaunter2 tu tgl tekn button je nk pgil trus ckp overcharge ti dia reset ar blik n minus from that machine cash..x pyh nk g kaunter plgn tu..tpi lynn giant tu mmg damn thap gaban…

    • keyfishylover says

      perlu ka bersikap kurang ajar dgn customer????? n btw, mmg owg skrg lyn customer mcm ne ka??? not only him yg experince benda ne, rmai yg pernah berhadapan dgn ke tidak ramah nya pekerja dgn customer, ble tengking2 customer lg 2…..ada ka ptt bg2???

    • kool says

      alamak..da keje ko kat khidmat pelanggang ko kene hormatla..xkirela die keje tukang sapu ker…da customer…customer always right..ko manusia..org lain pom manusia..lembu xg shooping dalam giants la wey…kurang bijak ko komen dlm nih..

  3. jai says

    ntah2 dia ckp cm tu jz nk jatuh giant, atau nk aniaYa perempuan tu,siap letak nama plak, dia bleh igt nma casher, customer servis, manager, knapa xletak nma pnuh p0mpuan tu skali bin dia,bin ayah dia bin t0kwan dia skali, p0y0!

  4. B-TEN cgo says

    Patut la aq pnh dgr ada 1 psr raya kt tmpt aq ni kena sound dgn giant sbb beroperasi 24jam.rupanya giant ni samseng..puii

  5. Lieda says

    Actually my friend pun pernah menikmati layanan yg sama seperti en dan isteri lalui….Dia sampai menanggis kerana dilayan sebegitu sedangkan seminggu hampir 3@4 kali membantu menambahkan sales di Giant Melaka ni.

  6. SAM says

    sebagai manusia biasa harus kena faham dan MEMAHAMI situasi sblm khimat pelanggan itu mengamuk…kenapa setiap kali pelanggan ada masalah gara2 overcharged harga …sikit2 nk mengamuk…tapi pihak pasaraya yg plak nk kena cuba MEMAHAMI…kenapa?Kenapa tidak bersikap CUBA MEMAHAMI keadaan orang itu…?
    saya cuba menilai dr luaran aje…sbb KITA SEMUA ADALAH MANUSIA BIASA YANG BANYAK 1000 RAHSIA DLM DIRI KITA MASING2…..

  7. yusry says

    Kau orang belum merasa lg kalau berurusan d kaunter pendaftaran nama syarikat d LHDN cawangan Kuching,Sarawak..bg yg pernah pegi Wisma Ting Pek Khing,Kuching,confirm pernah merasa penangan “Makcik” ni. Sombong melangit, mengalahkan pegawai dia terutama kalau berurusan dgn bumiputera. Pokoknya, setiap kakitangan kerajaan ini tertakluk kpd KPI yg menentukn performance jbtn nya.

  8. lola manja says

    mmg sy pun prnah kena cm ni dulu. masa beli brg kt giant batu caves, kl. sy beli 6 agak senang nk kira. bila gi kaunter dn waktu nk byr sy heran nape bil rm20.00 sdgkan masa sy ambil brg tdi sy dh kira sndiri. bil di skrin kt kaunter jdi rm25.00. pastu sy tk byr ler lg. terus sy tnya kt juruwang tu. tntng harga sabun kain yg sepatutnya rm3.50 jdi rm5.00. terus juruwang tolak dri hrge sebenar..ia lebih mudah kan. (itu pngetahuaan pembaca customer harus brhati2 dan sentiasa check hrga pd brg. kita kira bil yg prlu dibyr sebelum pi ke kaunter)

  9. lola manja says

    sejak dri insiden itu sy tk pernah lg gi shopping brg dapur kt giant…byk lg pasaraya lain yg bagus2….

  10. wjd5543 says

    yg baik dtg nya drpd Allah SWT….dan yg bruk dtg nye drpd dri sndiri…renong2 kan lah…slmt bramal….ksian kt staff tue konpem die kne buang sbb crita kt ats nie… astagfirullah…(ex hypermrket staff 5year)

  11. unisha says

    baru je pergi giant.boleh nampak perangai perkerja kt giant tu…macam malas nk berkerja je..muka pun serius je..xde sorang pun yg buat muka manis..:P

  12. says

    Memang giant menipu harga, kawan aku pernah kena dengan giant seksyen 18 shah alam, nasib baik sempat tengok kerana list baarang sikit, sebab harga tak munasabah kerana barang sikit tapi harga tinggi

  13. Rina says

    Penah kena jg dengan Giant Bandar Puteri, Puchong..
    sekali dah kat umah baru perasan..kali kedua minta semula duit..die xmarah tp lambat.
    sekarang da xnak gi Giant..ayam pn penah kena sampai umah, da busuk.
    padahal umah ngn giant tu 10 minit je.huhu..

  14. B-TEN cgo says

    Kami ke kaunter 8, kira-kira jam 11.40 pagi dan terdapat dua kakitangan, seorang lelaki dan seorang perempuan. Mengikut resit pembayaran, kaunter itu dikendalikan juruwang Jaganathan Goundar dan dia dibantu seorang staff wanita untuk pembungkusan (packer).

    Sebelum kami tiba, mereka rancak berbual. Ketika barangan kami diimbas untuk dihitung harga, mereka tetap berbual tanpa henti tanpa memperdulikan kami.

    Aku hanya menoleh dan menggelengkan kepala terhadap sikap kedua kakitangan itu. Ya, mereka langsung tak peduli. Mulut berterusan berbual dan kadangkala kakitangan lelaki langsung tidak melihat produk yang diimbas sebaliknya matanya tersorot ke arah rakannya.

    Aku terus berbisik kepada isteri – “Once we checked out, you better check the receipt. I boleh bet kita kena overcharged atau ada duplication.” Isteriku mengangguk.

    *klu ikut yg ni dua2 pihak pun salah..

  15. cinta peace says

    apapun komen anda, adalah menjadi hak kepada semua pelanggan untuk berurusniaga dengan peniaga yang tahu menghargai pelanggan…

  16. saya says

    Pernah jugak kena..nak suruh balut hadiah dekat kaunter…diorg ckp arini xde khidmat bungkus hadiah..last2 balut sndri kat kaunter diorg.. +_+

    • anonymous says

      dah dua2 (customer & customer service) pown besar kepala, ade pelanggan yang “we have rights” kononnye, ade staff kaunter yg biadap..2×5

  17. paan says

    Aq bekas pekerja giant…aq nk ckp pasal knapa harga selalu overcharged…hal ini krana setiap hari harga berubah…pihak giants tidak mempunyai ramai pekerja…aq pun x fham knape diorang x ambik pekerja rma2…cnth bil.sba ade 1 org je kat bhgian non food,kalau waktu pagi mmg harga x sempat nk tukar semua…jadi kalau nk beli brng kat giant korang kena check price dkt tmpt check harge…x bleh nk salahkan pekerja sbb kami muka masam…Kami berkerja mcm buruh kasar…x mcm jusco krane staff mereka rmai…skdr berkongsi pengalaman

    • Davllyn says

      Maaf,itu bukan masalah pelanggan.Masalah tu dr pihak Giant dan kalau kakitangannya mau mengamuk atau marah.Pergilah ke pentadbiran,jgn lepaskan pada pelanggan.

  18. paan says

    Aq bekas pekerja giant…aq nk ckp pasal knapa harga selalu overcharged…hal ini krana setiap hari harga berubah…pihak giants tidak mempunyai ramai pekerja…aq pun x fham knape diorang x ambik pekerja rmai2…cnth bila nk tukar harga sbb ade 1 org je kat bhgian non food,kalau waktu pagi mmg harga x sempat nk tukar semua…jadi kalau nk beli brng kat giant korang kena check price dkt tmpt check harge…x bleh nk salahkan pekerja sbb kami muka masam…Kami berkerja mcm buruh kasar…x mcm jusco krane staff mereka rmai.x..skdr berkongsi pengalaman

  19. Aizuemi says

    Giant shah alam pun sama.. Cuma staf nya masih beretika.. Staf tersebut siap keluarkan duit dia sendiri dulu sbb dia ckp kalau sy tunggu nanti lambat.. Syukur alhamdulillah..

    Cuma setiap kali keluar dari giant, tesco n carrefour, mmg kena check balik harga.. Wpun 10sen bezanya..

  20. Marie Farheed says

    sya nak tau Encik dan isteri pelanggan yg nak cepat sangat tu nak ke mana selepas dari shopping di giant. dan sya rasa tak salh jika pekerja tu ambil sedkit masa utk buat pemeriksaan bagi memeperbetulakan keadaan, kenapa semasa scann hrga brg encik tak tegur awal2. hrga tu salah. Kan baik en tgk kat screen semasa brg di scan so tak payah tunggu lama2. Rasanya screen utk melihat hrga dn brg yg di scan cukup besar. Tak payah nak menudung jari pada sessiapa. mungkin encik dan isteri jugak bersikap kasar, tanpa di sedari. dan kesilapan yg dibuat oleh pekerja itu mungkin akan ditegur selaps itu, rasanya tak baik menjatuhkan maruah orang di tempat awam. yag tu sya belajar ,

    • milo says

      1st at all . rasa nya kw xperlu tahu kod ke mana dea na pergi . urusun peribadi dea . bz body btol na tahuu . second . yup mmg xsalah na amik mase tpi jangan la smpai sempat singgah jumpa kawan berborak . third . kan dea da ckp dua pekerja di kaunter berborak tanpa pedulikan dea . pekerja yang meninggi kan suara tidak bersikap seperti menjatuh kan maruah ke ?
      komen ntah ape2

  21. Kenix Lou says

    Sekarang customer not always right….Siki barang mahal 10 sen pun nak refund….Customer seharusnya menerima harga barangan akan menigkat….Giant ada banyak cawangan di Malaysia,takkan semua cawangan Giant pun berlaku insiden macam tu??

  22. zemio says

    Gua gi Aeon big, harga gua tak kisah sangat, tapi servis dorang better dari Giant. Kaunter pun banyak. Kalau barang tak dapat scan/ barkod takde, ada je budak yang gi cari barkod barang tu. Setakat ni semua ok

  23. saya comel says

    KALAU HARGA TERKURANG CHARGE X DE PLK ORG NK KOMPLEN .. DOK DIAM2 JE… … TAPI KALAU TERLEBIH CHARGE.. SUPERMARKET TU MCM DISERANG TSUNAMI .. ITU LAH RAGAM MANUSIA.. ..

  24. Davllyn says

    Terima kasih atas info ni.Mulai sekarang saya akan periksa bil bila ke Giant.Yg geramnya tu susah sangatkah kakitangan mereka tu nak mengucapkan kata2x maaf.Ego betul mereka ni.

  25. bukan cashier says

    just my 2 cents , dari pandangan aku nyata aku ada lihat kesalahan di kedua belah pihak , dari pengamatan aku gaya penulisan si lelaki sedikit arrogant , dan mementing diri.si isteri yang hanya ikut telunjuk lelaki dan si cashier yang tak reti kawal emosi walaupun penat bekerja.semuanya salah.kalau dah sense that the cashier would probably making a mistakes then why the hell tak perhati cash register all the inward and outward balances?? dan dan kalau betul ada kesalahan inform segera dan ask for refund , rasanya aku terasa si suami ingin buktikan yang beliau benar dan lebih besar , don’t know bout his real motive maybe impliedly untuk tunjuk kuasa dia sebagai seorang ketua staff walaupun bukan di GIANT.In my sense la , nampak lelaki tersebut terlalu mementingkan diri dan agak menyusahkan pekerja yang kemungkinan terpaksa menguruskan 20 orang ++ lagi ketika itu.abaikan si isteri yang hanya menjadi pak turut tanpa meredakan si suami yang tergesa2 dan kurang sabar.

    and for the customer service girl berkenaan , ada etika yang perlu dipatuhi dan at least jika bukan show some common courtesy , how to and what to do when dealing with that type of customer that think they know everythings.most probably , that man mungkin rasa beliau telah ditipu dan berdiam diri tanpa minta maaf mungkin lagi provoke kemarahan yang ada.so , tlg bersikap professional walaupun apa sekali pun pekerjaan anda , kebijaksaan dan penilaian pelanggan terletak atas bahu anda.”kerana nila setitik rosak susu sebelanga”.

  26. juno says

    memang betul tu,,,terkadang bukan hnya giant..saya pernah terkena juga kat tesco..memang geramlah harga kat rak lain bila byr lain..tp nak wat camne..mls nak gado layankan ajelah

  27. siti says

    sbnrnya kt malaysia ni dh byk sgt keje…bkn pekerje yg kne jaga piuk nasi,tp bos kne ambk ati pekerja… tegur je ckt trs cari keje lain.. tgk je mane2 kedai msti ada jwtn kosong..mcm saya meniaga,nk mrh diorg xblh sbb nti saya plk x blh berniaga…jadi pekerje ni la yg kne guna fikiran utk cri rezeki halal..giant pn saya tgk bln2 asyik org baru je

Trackbacks

  1. […] Assalamualaikum dan selamat sejahtera, korang biasa tak membeli belah di pasaraya besar seperti Giant, Tesco dan sebagainya? Pernah tak menghadapi lebihan cas (overcharged) terhadap sesuatu barangan yang dibeli? Dan apabila bertanyakan di kaunter perkhidmatan pelanggan, anda pula yang dimarah? kalau ada mungkin kisah ini lebih kurang sama dengan anda… Luahan Kekecewaan Seorang Pembeli Terhadap Kakitangan […] Nizarazu […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *