Maksud Huruf “i” Pada iPhone, iPad, iPod

 

 

Mungkin kebanyakkan pengguna atau peminat produk buatan Apple tidak mengetahui atau memang tidak ambil tahu langsung apa makna di sebalik huruf “i” pada telefon pintar iPhone, iPad dan sebagainya.

 

Ok, sebenarnya huruf “i” tu bukan saja-saja je letak tapi ada maksudnya yang tersendiri. Sebagai contoh produk pertama yang dibangunkan yang mempunyai huruf “i” di depannya ialah iMac. Jadi, “i” mewakili internet dan “Mac” mewakili Macintosh. Internet merupakan kata yang paling sering dikira diwakili “i”. Namun, internet bukanlah satu-satunya erti “i” yang dimaksud Steve Jobs.

 

Selain internet, “i” juga bererti individual, merujuk pada sifat alami personal komputer. Arahan, komputer juga dimaksudkan untuk tujuan pendidikan serta informasi dan inspirasi.

 

 

Sejak pengeluaran iMac pada 1998, Apple mula merancang beberapa rancangan serupa produk lainnya menggunakan “i” termasuk iPod, iPhone dan kini iPad…

 

 

Incoming search terms:

 • maksud jailbreak
 • maksud iphone
 • maksud jailbreak iphone
 • maksud i phon
 • maksud i-pad
Artikel lain..

Comments

 1. says

  i = eye = sapa yg mewakili eye di dunia ni kalau tak lagi bermata satu..
  maka tak lain lagi adalah salah satu produk “eye” utk lalaikan kita di dunia ini..wallahualam`
  insyallah sama2 kita meminta pertolong dan perlindungan dari allah.. aa`min.

 2. Mother Of Usb says

  i phone = phone saya …..org yg atas brnama Pali = Jakun Kuno <— :3 ada huruf i mesti israel kalau cam tu x leh bljar ABC la :3

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *