Rahsia Angkatan Tentera Malaysia

 

Ini merupakan sedikit sebanyak rahsia angkatan tentera Malaysia yang ramai tak tahu..

 

Rahsia Angkatan Tentera Malaysia

 

1 – Percaya atau tidak jika dikatakan Komando-komando Malaysia diberi tugas sebagai QSR (Quick Reaction Rescue) bagi tentera NATO dalam perang BOSNIA? Suatu ketika pernah dicatatkan dalam newspaper di Amerika.. Diharapkan informasi ini dapat dikaji dan dikongsi bersama, hal ini dan diperakui oleh tentera-tentera asing dan mengelarkan pasukan yang datang untuk garisan mati.

 

2 – ATM diperakui PAKAR PERANG HUTAN oleh seluruh dunia dan merupakan satu satunya pasukan yang Berjaya mengekang komunis? Percaya atau tidak?

 

3 – Perisik Malaysia sama ada PDRM atau ATM merupakan perisikan yang paling terbaik dalam dunia..percaya atau tidak? Pada 1988 seorang perisik KGB ditangkap iaitu Siddiq Ghouse kerana merisik Malaysia? Hal ini dibuktikan dengan kepantasan Malaysia membasmi Al-Maunnah, KMM, Abu Sayyaf, Jemaah Islamiah dan penganas-penganas lain tanpa mengambil masa yang lama.

 

4 – ATM dianggap pakar modified dan pakar intergrasi oleh negara luar, sebagai contoh MiG29N Malaysia satu-satunya pesawat tempur jenis itu yang memiliki peluru berpandu, dan rangking pertama hingga 22 pemandu pesawat tempur adalam anggota TUDM walau hanya menggunakan pesawat buruk tersebut! ATM juga telah mengubah suai SU-30KMM Malaysia menjadi lebih baik daripada pesawat tempur terbaik dunia iaitu SU-30MKI milik Tentera India. ATM juga mengubah suai SCORPHENE menjadi lebih senyap dan paling efisen dalam seluruk kapal selam milik angkatan tentera seluruh dunia! Bahkan percaya atau tidak jika dikatakan kapal kontena sumbangan MISC kepada ATM di ubah suai menjadi kapal serba guna dan kini ia berkhidmat dalam OPS FAJAR mengawal perairan Eden!

 

5 – Sebelum pasukan elit MARINIR (tentera laut Indonesia ) berjaya “TAWAN” Singapura, pada 1980an pasukan komando udara Malaysia HANDAU telah menerobos pangkalan peluru berpandu udara milik tentera singapura yang terletak di BUKIT BATUK! Paling diingati pada kes itu Komando Malaysia meletakkan bendera MALAYSIA..

 

6 – Pada lewat 1980an, sekumpulan tentera singapura ditangkap oleh askar wataniah Malaysia kerana cuba memasang radar di sebuah bukit yang terletak di johor. Tindakan ini dibalas Malaysia apabila dilimbungan kering dan basah singapura kerap berlaku letupan sabotaj yang menjejas pelancaran ekonomi Negara itu.

 

7 – Percaya atau tidak ? Indonesia risau apabila RELA ditubuhkan dan diperbesarjkan? Ini kerana mereka tahu adanya pasukan bantuan khas dalam RELA. Ini mengingatkan pada bantahan singapura sewaktu penubuhan Pasukan Terjun Payung (briged para)

 

8 – Percaya atau tidak perisik dan anggota elit ATM dan PDRM,apabila bersara dikehendaki melaporkan diri di balai polis bagi waktu dan masa yang ditetapkan? Mereka juga sukar unytuk memohon passport atau visa ke luar Negara.

 

9 – Semua anggota elit komando Malaysia (ATM) dilarang memakai motorcar ber”clutch” percaya atau tidak?

 

10 – Percaya atau tidak panggilan “cikgu” digunakan oleh anggota polis merujuk pada anggota ATM?

 

11 – ATM menjadi rebutan amerika dan Britain. Namun ATM memilih Britain kerana ikatan persahabatan yang kian lama terjalin, namun tahukah anda ATM telah menubuhkan sekolah ketenteraan FORT BENNINGS ? Di sini diperkatakan tentera terhebat adalah SAS (Britain), diikuti Malaysia (ATM) dan amerika US ARMY. Percaya atau tidak?

 

12 – Indonesia pernah mengutuk angkatan tentera Malaysia kerana sewaktu latihan , anggota tentera Malaysia membawa resin makanan! Namun ia dibalas Malaysia apabila sewaktu gempa bumi PADANG, makanan yang dihulurkan Malaysia adalah resin tersebut! Makanan inilah yang dikatakan expired padahal mereka kalah malu pada Malaysia.

 

13 – Bagi menghina Malaysia, Indonesia segaja mengajar angkatan tentera Kemboja. Tapi Indonesia mendapat aib apabila ATM berjaya menerobos kem tentera Kemboja tanpa disedari dan berjaya mematikan periuk api !ini amt memalukan mereka..percaya atau tidak?

 

14 – Pasukan elit pertama Malaysia merupakan Sarawak Rangers dan ini merupakan pasukan paling awal sebagi pasukan elit dari negara2 rantau ini. Percaya atau tidak?

 

 

15 – Indonesia selalu mengutuk ATM sebagai scotboy merujuk pada perkhidmatan KOR ADAT ISTIADAT ATM yang bertugas di istana BUCKINGHAM bersama sama pasulan ROYAL AND BLUES BRITAIN, sebenarnya Indonesia dan negara yang kononnya melayu malu apabila kemelayuan tetap ditonjolkan dalam apa sahaja tentang Malaysia . Percaya atau tidak?

 

16 – Indonesia mendapat aib di Lubnan apabila dua anggota tenteranya lari apabila dikejar pasukan elit Israel iaitu briged kfir, setakat ini kontinjen-kontinjen negara PBB yang datangnya dari negara-negara melayu dan terkenal adalah MALBATT(disertai angkatan tentera diraja brunei) yang terbukti dalam misi Bosnia dan Mogadish.

 

Sumber: Military Of Malaysia

 

Incoming search terms:

  • rahsia tentera malaysia
  • tentera malaysia
  • komando malaysia
  • Rahsia komando malaysia
  • komando paling hebat di dunia
Artikel lain..

Comments

  1. matt dixon says

    hebat!! tpi nak tau jgk sbb yg ‘sume elit komando Malaysia (ATM) dilarang memakai motorcar ber”clutch”’ ?

  2. manz says

    btul!!! gua sokong kita diantara tentera terbaik didunia cth peristiwa ‘Black Hawk Down’ kita yg selamatkan pasukan ranger dan delta Amerika dari ‘dipanggang’ idup2 oleh tentera militia somalia Tp kelengkapan military kita hampeh psl menteri pertahanan kuat rembat duit.

  3. izat says

    yg panggilan cikgu tu aku tak berapa paham……dulu time roadblock aku pernah dengar bapak aku cakap “assalamualaikum cikgu”

    • ejen says

      ayah anda adalah seorang perisik. anda paham. perkataan cikgu merujuk kepada kod rahsia atm. dalam kod cikgu terbahagi kepada tiga. yang 3 adalah sulit. tidak boleh dipecahkan.

  4. Gincu says

    Tabik!!! Bangga dengan ATM.

    btw, aku nak mohon la ATM tolong kekang pengganas2 mat rempit yang meragut sehingga membunuh di negara kita. pls…

    • along kechik says

      relax bro… aku juga pkai spec mata.. tpi ia x halang utk aku berjaya dgan pangkat dan tanggungjawab yg di amanahkan… malah aku jua bangga berjaya memiliki band gaji yang trtinggi dlm KOR.. dan lagi aku jua bangga menjadi anggota pemusnah bom dgn tugas yg mcabar dan lebih- lebih bangga dan bersyukur aku membawa nama kluarga dan M’sia untuk berkhidmat di bawah PBB… aku bersyukur menyara kluarga dengan rzeki yg telah diberikan.. amin

  5. MOhd Zaki says

    ada yg betul dan ada yg tidak tepat…walau bagaimanapun, memang ATM adalah salah satu angkatan yg disegani diseluruh dunia….pencapaian dan inisiatif yg dibuat oleh anggota-anggota ATM melangkaui imiginasi tentera asing… sifat flexible yg diamalkan jauh dari kepakaran yg dimiliki oleh tentera negara asing … sehingga menzahirkan rasa kagum yg amat sangat.. terutamanya kepada agensi2 perisikan luar yg sentiasa ingin tahu keupayaan terkini ATM…. akhirnya mereka semua menjadi ‘confuse’………

  6. mikealphanovember says

    SALUTEEEE… ya saya amat berbangga dengan ATM… dan kita jgn lupa kita pernah menubuhkan satu unit elit yg dikenalli sebagai FORCE 136 (SOE) ketika era jepun menjajah tanah melayu… carilah sejarah FORCE 136….

  7. lan kiwi says

    bangsa bersama komando selama 22 tahun..kini telah bersara tetapi selalu mengikuti perjalanan komandi dan ATM khususnya..rindu masa dulu2

  8. lan kiwi says

    bangga bersama komando selama 22 tahun..kini telah bersara tetapi selalu mengikuti perjalanan komandi dan ATM khususnya..rindu masa dulu2

  9. lan kiwi says

    bangga bersama komando selama 22 tahun..kini telah bersara tetapi selalu mengikuti perjalanan komando dan ATM khususnya..rindu masa dulu2

  10. toro bin says

    ekeke… Walau pown haibat sangat, tetap sahaja kuli nenek queen elizabeth juga pon bole tembak para demonstrasi sahaja.. Ekeke.

  11. adaakukesah says

    Low Profile.

    p/s: yang dok sebuk kutuk tentang peruntukan utk ATM dan perbelanjaan yg tinggi tu.. ko jangn sebuk2 la… dah sunat lom?

  12. hafizan says

    tabik ATM…tpi knpe indonesia dgn singapura bnci dgn malaysia,sdgkan rkyat mereka juga dtg ke negara kita untuk mencari sesuap nasi…srius klau ak hina ngara org x kn ak dtg kesitu malu der… problem2… harap2 ATM mmpu menguatkan lg penguasaan di sepadan setiap negeri…tabik hormat ATM

  13. ali says

    ATM mmg power tp kte skrg cume kalah ngn teknologi je..ngare2 maju skrg byk men penakot + teknologi perang y cngih2..klu perang combat cmfm2 kne tibai ngn komander2 mlysia..

  14. yamakasi says

    tau x yg askar indon hanye mnjadi penunjuk jln saje d lubnan.mcm tourist guide je,atau pon pak pacak jaga post.nk g ronda pon takut

  15. LT says

    alah.. rahsia tentera mana leh heboh.. percaya je benda ni smua sbgai smgt patriotik negara.. bukti negara m’sia angkatan beruniform mantap ialah tgk negara kita ada x byk konflik prtumpahan darah berlaku? xda.. so mmg betul lah.. tp cerita kat atas byk yg aku x pnah dgr dpd dgr.. ok salam semalaysia.

  16. says

    Bangga pernah berkhidmat dengan 21 KDO suatu ketika dahulu …pernah menggunakan motorsikal “Bercluth” tetapi diarahkan menggunakan motosikal di bawah 100 CC kalau tak salah sekitar tahun 1993 cam tu… sekarang dah bersara hampir 5 tahun…epiiii jadi orang awam…bestttttt woooo

  17. hatiwaja says

    saya bangga dengan ATM…yang seronoknya anak2 ATM yang tgl dlm kem semuanya g skolah naik truck askar.rindu zaman sekolah…

  18. anak askar says

    1. bukan QSR ler tapi QRF – QUICK REACTION FORCE daripada elemen CRT(combat rescue team GGK)

    3. VAT69 komando terbaik dunia? rasanya..hurmmmm

    5. majoriti anggota adalah anak melayu. Sifat org melayu ni suka mengubahsuai apa jua benda yg ada kat dpn mata dia, sebb tu x heran moto kapcai yg slow tu bole jadi laju

    6. bukan tahun 80-an, tapi masa kes pulau batu puteh zaman mahathir tu. ingat lagi tak time kapal perang singapore karam berlanggar dgn kapal kargo, masa tu ler dikatakan PASKAU telah menceroboh pangkalan pertahanan udara singapura dan ceroboh masuk ke opis CO kemudian menggantikan bendera singapura dgn bendera Malaysia.

    10. itu dulu2 masa zaman komunis dulu. semua anggota GGK diharamkan dr guna motor ader clutch. tp skang ni xtau ler…hehehehe

    12. ATM menjadi pilihan Brits dan US untuk joint ops kat Perang Bosnia sebab ATM sangat profesional dalam tugas. kalau x silap FORT BENNINGS ditubuhkan dan dibuat mendapat bantuan pakar dari PULADA. Fort Bennings merupakan pusat bagi US Rangers.

  19. says

    Komando VAT69 tu Komando dari PDRM..Komando yang sebenar adalah Komando Gerak 21 Kem Sungai Udang dan Kem Jugra sahaja….khabar angin tidak tepat..lagi 1..Komando Malaysia adalah komando yang ke-3 terbaik didunia bukan yang No-1..ok??

  20. SomEbOdY says

    kita tau yg event “Black Hawk Down” tu true event. Ikut filem, tentera pakistan yg pergi selamat geng US yg terperangkap tu. Tapi sorang pensyarah aku cerita, sebenarnya askar Malaysia sebenarnya yg pergi selamatkan geng US tu.. kalu betol, memang hebat la ATM..! :D

  21. jawa says

    hahahahahaha….bergurau je…/// aku tak percaya semua tu… ATM begaduh dengan PDRM pun tak berani… apalagi nak mati di tempat perang…banyak gurau…

Trackbacks

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *