Surat Terbuka Seorang “Remaja” Untuk Najib

 

 

Assalamualaikum Dato’ Seri. Saya, Muhammad Muizzuddin bin Zaini. InsyaALLAH, Julai nanti genaplah umur saya 19 tahun. Masih berbaki lebih kurang 2 tahun, sebelum saya layak mengundi. Tetapi saya yakin, dalam ruang demokrasi, tidak pula mensyaratkan yang saya hendaklah berumur 21 tahun untuk melayakkan surat saya ini dibaca Dato’ Seri.

 

Dato’ Seri, saya ingin memperkenalkan diri sebagai remaja yang sangat ingin tahu. Keinginan saya ini, menjadikan saya remaja yang tidak hanya terpaku di meja belajar semata. Saya mampu menonton berita hingga ke penghujungnya (tidak di bahagian Sukan semata).

 

Saya juga mampu membaca suratkhabar dari muka depan hingga ke muka akhir. ‘Singgah’ di laman-laman sesawang untuk melihat berita-berita yang tidak tersiar di media arus perdana. Saya juga remaja yang suka meladeni buku-buku yang tidak menjadi kegilaan kebanyakan remaja seusia saya kini.

 

Tidaklah pula saya katakan, yang saya lebih tahu daripada Dato’ Seri, tidak. Saya cuma mahu tegaskan, saya adalah remaja yang memerhati. Saya adalah remaja yang bukan kerjanya sehari-hari, makan, tidur, ‘menelan’ buku teks semata. Saya adalah remaja yang mengikuti rapat perkembangan-perkembangan semasa negara tercinta ini.

 

Izinkan saya Dato’ Seri, untuk memberi pandangan saya. Pandangan seorang budak, seorang remaja. Mungkin Dato’ Seri fikir, apalah ada pada seorang remaja seperti saya. Justeru, suka untuk saya ingatkan pada Dato’ Seri yang InsyaALLAH, kelak, kamilah yang akan membuang undi!

 

Dato’ Seri Najib yang saya hormati, memimpin sebuah negara bukanlah perkara yang mudah. Tidak pernah ia menjadi mudah, tidak boleh ia diambil mudah. Ia adalah persoalan besar dan penting. Persoalan yang diletakkan tinggi di dalam Islam. “Kepimpinan adalah amanah, celaan di dunia, dan penyesalan di akhirat”, begitu sabda Nabi SAW.

 

DASAR

Saya, yang tohor ilmu dan cetek pengalaman ini, percaya bahawa, setiap tindakan kita adalah bergantung kepada prinsip yang kita letakkan sebagai neraca asas. Bagi sesetengah orang, mereka meletakkan Demokrasi sebagai neraca asas mereka. Ada yang meletakkan kepentingan peribadi, atau kroni, atau Sosialisme, Liberalisme dan sebagainya. Bagi kita, seorang Muslim, neraca asas yang menjadi dasar pertimbangan kita tentulah ISLAM. Izinkan saya bertanya, apakah Asas Utama kepada setiap tindakan Dato’ Seri?

 

Apakah Islam? Atau Kepentingan diri, atau kroni, atau selainnya?

 

Maaf Dato’ Seri, kiranya jawapan Dato’ Seri bahawa asas bagi setiap tindakan Dato’ Seri adalah Islam (saya tak pasti jika Dato’ Seri akan memilih jawapan selainnya), maka saya ada beberapa soalan untuk Dato’ Seri.

 

Saya amat keliru dengan dasar Program Transformasi Ekonomi yang dibawa Dato’ Seri. Apakah ianya dirangka dengan neraca Islam atau selainnya. Justeru, saya mohon penjelasan Dato’ Seri.

 

Saban hari, saya dan rakan-rakan, menerima berita dari segenap pelusuk negara, samada dekat dengan kami atau jauh, remaja seusia kami yang MENGHILANG! Iya, ‘hilang’ nyawa kerana penggunaan dadah berlebihan atau kerana perlumbaan haram. ‘Hilang’ maruah dan harga diri kerana amalan penzinaan lewat pergaulan bebas. ‘Hilang’ akal kerana ketagihan ekstasi, pil khayal dan arak. ‘Hilang’ kewarasan hingga tergamak membunuh bayi kecil atau ditinggalkan di jalanan untuk menjadi habuan anjing dan hurungan semut. ‘Hilang’ kemampuan untuk menjadi barisan pelapis kepimpinan negara. ‘Hilang’ arah hinggakan nafsu ‘disembah’ sebagai Tuhan! HILANG Dato’ Seri, HILANG!

 

Saya begitu terkesan pada pesan Saiyidina Ali KWJ, “Lihatlah pada generasi muda, untuk menilai masa depan ummatnya”. Saya tergamam dan jadi takut Dato’ Seri, melihatkan rakan-rakan sebaya yang hanyut. Apakah sebegini hancur dan punahnya masa depan negara tercinta ini!?

 

PELAN TRANSFORMASI EKONOMI

Program Transformasi Ekonomi anjuran kerajaan pimpinan Dato’ Seri, turut menggariskan perancangan untuk MENJADIKAN MALAYSIA SEBUAH HAB HIBURAN MALAM UNTUK MEMACU INDUSTRI PELANCONGAN. Di atas alasan untuk memperkasa industri pelancongan dan menarik pelancong juga, kerajaan pimpinan Dato’ Seri merancang penubuhan kelab-kelab malam terkemuka, menganjurkan konsert utama, melonggarkan garis panduan untuk penghibur antarabangsa dan mempakejkan semula acara antarabangsa seperti Formula 1 dan MotoGP.

 

Kerajaan Dato’ Seri juga mencadangkan penubuhan zon hiburan di Greater Kuala Lumpur/Lembah Klang, Genting Highlands, Pulau Pinang, Langkawi dan Kota Kinabalu bagi menggandakan pendapatan hiburan malam Malaysia kepada RM1.8 bilion menjelang 2020. Penubuhan enam kelab malam baru yang mampu menampung kehadiran 900 pengunjung pada hujung minggu menjelang awal 2012 akan menyusul. Dua lagi akan beroperasi pada 2013 dan 2014.

 

Maka, menjelang 2014, akan terdapat sekurang-kurang 10 kelab malam di zon hiburan. Rancangannya adalah untuk menghasilkan impak pendapatan kasar negara RM0.7 bilion dan mewujudkan lebih kurang 5,000 pekerjaan baru menjelang 2020. Bagi mencapai hasrat itu, kerajaan Dato’ Seri akan merubah beberapa peraturan hiburan, termasuk membenarkan pelanjutan had waktu beroperasi bagi pusat hiburan malam.

 

Dato’ Seri juga berhasrat melonggarkan lagi syarat-syarat untuk persembahan artis luar negara. Dan kami telahpun menyaksikan bagaimana, seorang penyanyi gay membuat persembahan, memuaskan nafsu remaja-remaja muda, dengan kebenaran daripada kerajaan Dato’ Seri.

 

Izinkan saya ulangi soalan saya Dato’ Seri, apakah Islam diletakkan sebagai neraca timbangan waktu Dato’ Seri merangka, membentang dan membahas idea ini? Ataupun Dato’ Seri punya pilihan lain yang Dato’ Seri lebih suka untuk diletakkan sebagai neraca timbangan?

 

Yang Amat Berhormat Dato’ Seri, apakah Dato’ Seri penuh sedar, bahawa perancangan Dato’ Seri ini adalah perancangan ‘PEMUSNAHAN’ besar-besaran? Ini bukanlah pelan pembangunan ekonomi, ini adalah pelan ‘PEMUSNAHAN’ berskala besar, yang akan menjadikan rakan-rakan seusia saya, remaja semuda saya atau lebih muda, hancur musnah Akhlaknya, punah-ranah Sahsiahnya.

 

Iya, Dato’ Seri akan ‘menghancur’ dan ‘membunuh’ pemimpin masa depan, para bijak pandai masa depan. Dengan Dato’ Seri melambakkan pada mereka, hiburan dan keseronokan melampau! Saya dan rakan-rakan, bakal dihidang dengan acara memuas nafsu yang berterusan. Ini akan menatijahkan hanya satu Dato’ Seri, hilang upayanya kami untuk menduduki barisan kepimpinan negara suatu masa nanti. Atau apakah pada pandangan Dato’ Seri, yang kami akan menjadi lebih bijak dan pandai kiranya ‘menelan’ hiburan-hiburan ini?

 

 

IFF dan AURAT

Dato’ Seri, seolah-olah saya pernah mendengar Saiyidina Umar al-Khattab menegaskan, “Bahawa adalah kita, ummat yang dimuliakan Allah dengan Islam. Sesiapa yang mencari kemulian selain daripada Allah, maka akan dihina Allah”. Terasa-rasa seperti terdengar SA Umar beritah demikian, kerana ia begitu meresap masuk di hati ini.

 

Dato’ Seri, saya begitu kecewa dan terkesima jadinya, waktu melihat Dato’ Seri dan isteri, melangkah megah di Festival Fesyen Islam, Monte Carlo tempoh hari. Saya tak dapat mengawal hati, untuk berteriak-teriak marah tatkala melihat gambar pakaian-pakaian yang diperaga atas nama “Kelembutan Islam” (Modesty of Islam), yang dinaungi oleh isteri Dato’ Seri dan pastinya dengan izin Dato’ Seri. Saya dan sahabat-sahabat terpinga-pinga dan tertanya-tanya, apakah ini pemahaman Dato’ Seri dan isteri mengenai pemakaian di dalam Islam?

 

Saya dan rakan-rakan jadi jelak dan muak Dato’ Seri, maaflah. Waktu Dato’ Seri ‘bertempik’ berikrar untuk mempertahankan Islam dan Melayu, isteri Dato’ Seri tidak pernah berusaha untuk menyahut seruan suaminya sendiri. Isteri Dato’ Seri tidak pernah kelihatan menutup aurat dengan sempurna. Isteri Dato’ Seri berpeluk mesra dengan orang yang haram bersentuhan (bukan mahram) tanpa segan silu di khalayak ramai. Saya tertanya-tanya, apakah Dato’ Seri meredhai perbuatan isteri Dato’ Seri ini?

 

JUDI

Bukan sedikit kontroversi yang berlaku waktu Dato’ Seri mengumumkan pemberian lesen kepada syarikat-syarikat tertentu untuk mengurus perjudian sukan di Malaysia pertengahan 2010 lalu. Sukar untuk saya agak, apakah harapan Dato’ Seri dengan pemberian lesen-lesen judi ini?

 

Apakah ini juga satu pelan meningkatkan ekonomi Malaysia? Apakah Dato’ Seri gembira dengan duit yang mencurah masuk, dalam masa yang sama kita melihat betapa hebatnya gejala buruk yang bakal timbul lewat perjudian?

 

Apakah Dato’ Seri meletakkan neraca BERKAT dan LA’NAT waktu mengemukakan cadangan ini? Apakah Dato’ Seri akan meredhai kiranya rakyat Malaysia memberi sesuap nasi kepada keluarga mereka, daripada wang yang mereka perolehi hasil judi? Apakah budaya yang cuba dibentuk Dato’ Seri sebenarnya?

 

Apakah keputusan-keputusan ini, ditimbang dengan neraca agama? Atau Dato’ Seri menggunakan neraca lain sebagai ganti?

 

KEMISKINAN dan HARGA NAIK

Dato’ Seri, orang bangsawan. Keturunan bangsawan. Barangkali, jika tidak jadi Perdana Menteri Malaysia pun, Dato’ Seri tetap akan hidup senang-lenang mewarisi kekayaan. Menteri-menteri Dato’ Seri juga, kaya raya.

 

Maka, tidak kiralah, jika hari ini minyak naik 10 sen, 20 sen, 50 sen atau Rm 10 sekalipun, Dato’ Seri dan sekalian menteri tidak akan bersusah. Tidak perlu berjerih payah.

 

Tahukah Dato’ Seri, di celah-celah, ceruk-ceruk kampung atau kota, ada rakyat yang menderita lewat kebejatan ekonomi yang punah hasil ketirisan dan kelemahan pengurusan. Pengurusan yang tidak meletakkan Islam sebagai neraca dan Allah sebagai penilainya, adalah pengurusan yang menghancur!

 

Dato’ Seri, saban hari saya melihat orang-orang miskin dan kesusahan. Tahukah Dato’ Seri, untuk menyekolahkan anak pun, sudah membuatkan mereka terpaksa membanting tulang, berusaha keras, apatah lagi untuk menghantar mereka ke menara gading (yang PTPTN lebih menghimpit daripada membantu). Kadang-kadang, apabila anak-anak yang bersekolah, meminta wang lebih untuk buku rujukan tambahan, si ibu atau bapa terpaksa menghulur dalam titis air mata. Sudahlah yuran persekolah masih dihutang. Bukan sedikit keringat yang dicurah, demi sesuap rezeki halal untuk anak-anak dan keluarga.

 

Kerajaan Dato’ Seri jangan terlalu bergantung kepada statistik dan kajian untuk menilai kemampuan rakyat. Selamilah sendiri penderitaan rakyat, yang terseksa dan merana kerana sistem ekonomi yang menyiksa. Setiap kali harga minyak atau keperluan utama naik, meski sekadar 10 sen atau 20 sen, mengalirlah air mata rakyat yang menanggungnya.

 

Rakyat benar-benar tersiksa sekarang. Janji tinggal janji, janji tidak pernah dipenuhi. Janji itu dan ini, sekadar untuk meraih undi. Waktu berkuasa, kami rakyat sudah dilupai. Tinggal kami, bermatian berusaha keras sendiri.

 

SUARA RAKYAT

Waktu rakyat turun ke jalanan berdemonstrasi, untuk meluahkan rasa yang terbuku di hati, dan berkongsi pedihnya kehidupan dengan Menteri-menteri yang berkuasa, Dato’ Seri menghantar pada kami, ‘perusuh-perusuh’ yang membantai tulang lemah dan daging kurus kami. Kami dibelasah dan diinjak-injak umpama binatang korban, umpama tak punya maruah. Kami diherdik dan dicaci. Kami disimbah dengan air kimia yang saya yakin, Dato’ Seri sendiri tidak pernah rasai pedih dan peritnya.

 

Dan menteri-menteri Dato’ Seri, tanpa rasa bersalah, menggelarkan kami sebagai perusuh yang cuba menggugat keselamatan negara, beruk-beruk di jalanan yang cuba menarik perhatian.. kalaulah mereka yang menuduh melulu itu, memahami pedihnya hati ini.

 

Semuanya adalah kerana, kami rakyat, cuba untuk berkongsi rasa dengan pimpinan negara. Sudahlah pilihanraya dijalankan dalam keadaan penuh keraguan dan ketidakadilan, ruang media yang disekat, tangan dan kaki kami rakyat diikat, maka ruang kecil untuk bersuara di jalanan inilah, ruang untuk kami menyampaikan rasa pada pemerintah dan pemimpin kami. Sekadar ruang kecil untuk kami bercerita dan berkongsi, betapa peritnya kehidupan yang kami rakyat lalui.

 

Pernahkah Dato’ Seri pedulikan suara kami? Pernahkan selain daripada tarikh pilihanraya Dato’ Seri menjadi begitu cakna pada kami? Pernahkah waktu pandangan rakyat yang tidak menguntungkan Dato’ Seri diambil peduli? Pernahkah Dato’ Seri?

 

Dato’ Seri bertindak sungguh responsif setiap kali adanya himpunan-himpunan rakyat.Melalui Kementerian Keselamatan Dalam Negeri, Dato’ Seri memastikan kami rakyat yang berhimpun tidak akan berjaya berhimpun dengan aman dan baik. Media dibawah kawalan Dato’ Seri juga menggunakan segala maklumat yang ada untuk memburuk-burukkan kami. Ulama’-ulama’ yang bernaung di bawah Dato’ Seri juga menggali hujah-hujah agama demi membuktikan tindakan kami bersuara, adalah bercanggah pada sisi agama.

 

Dato’ Seri, saya sungguh kecewa dengan setiap tindakan ini. Bukankah perhimpunan anjuran Dato’ Seri, pada setiap malam menunggu detik Kemerdekaan dan Awal Tahun Baru, ribuan malahan mungkin ratusan ribu rakyat termasuk golongan muda-mudi datang menyertai. Akhbar arus perdana jugalah yang melaporkan tangkapan demi tangkapan kerana berkhalwat, kerana dadah, kerana berkelakuan tidak sopan pada setiap kali sambutan-sambutan anjuran Dato’ Seri. Apakah pernah himpunan rakyat membantah ketidakadilan dan mahukan sedikit keadilan, pernah menjadi sebab untuk anak-anak muda ditangkap khalwat?

 

Dan pernahkah Ulama’-ulama’ muda yang bernaung di bawah Dato’ Seri itu menegur Dato’ Seri kerana program jamuan nafsu tersebut. Tetapi menegur himpunan rakyat yang bersuara, sebagai Bughah (derhaka) dan menuju Maksiat!?

 

REFORMASI

Saya dan juga rakan-rakan, adalah remaja muda yang punya sikap. Punya pendirian. Kami berazam, untuk mengubah keadaan ini Dato’ Seri. Kami berazam dan bertekad, seluruh diri kami akan diperguna untuk memperbaiki keadaan punah ini.

 

Kaedah merubah itu 2 Dato’ Seri. Pertama, nasihat agar berubah. Kedua, kira gagal, UBAH sendiri. Nasihat sudah saya berikan. Pandangan sudah saya sampaikan. Rakyat lain juga begitu, isyarat sudah mereka sampaikan.

 

Jika sampai masanya, untuk kami membuat pilihan, dan keadaan tidak lagi pulih, percayalah Dato’ Seri, kami sudah membuat pilihan sekarang untuk siapa yang layak menerima undi kami nanti.

 

Tidak cukup dengan itu, saya dan rakan-rakan, kami adalah remaja muda yang penuh tenaga dan kekuatan. Kami akan gerakkan massa suatu hari nanti. Agar pentadbiran, pengurusan, pemerintahan, kewangan dan sistem kehidupan yang meletakkan Islam, Keadilan, Kesejahteraan, Keamanan sebagai asas, akan mendapat tempat tertinggi di negara ini.

 

Dato’ Seri, saya tidak mengancam. Tidak pula mengugut. Saya mengingatkan. Kerana inilah tanggungjawab saya sebagai Mu’min. Bukankah sesama Mu’min itu bersaudara?

 

Dato’ Seri, mungkin surat ini akan sampai kepada pengetahuan Dato’ Seri, mungkin juga tidak. Kiranya ia sampai ke pengetahuan Dato’ Seri, saya dahulukan dengan permohonan maaf, kerana mungkin ada kesilapan saya. Maklumlah, saya remaja muda, mungkin ada silap dan salah pada gerak langkahnya. Saya juga berterima kasih, iyalah, orang sesibuk Dato’ Seri meluangkan masa untuk mengambil perhatian pada surat saya ini, itu adalah satu penghormatan buat remaja seperti saya.

 

Namun Dato’ Seri, kiranya ada pada surat ini, ataupun tindakan-tindakan remaja muda seperti kami ini yang mungkin lantang menyatakan pendirian, hingga mungkin Dato’ Seri terguris hati, kami tidak memohon maaf untuk itu. Kerana Dato’ Seri, INI MEMANG ADALAH PENCAK KAMI!

 

Sekian, terima kasih.

 

 

Yang benar,

 

Muhammad Muizzuddin Bin Zaini

 

 

Sumber : Hakaluka

Incoming search terms:

 • cadangan untuk memajukan kawasan tempat tinggal
 • cara memajukan kawasan tempat tinggal
 • cadangan memajukan kawasan tempat tinggal
 • karangan cadangan memajukan kawasan tempat tinggal
 • karangan memajukan kawasan tempat tinggal
Artikel lain..

Comments

 1. HAMID says

  agak2 kpimpinan yg macm mane ko nak?apakah kpimpinan hari ini tidak memuaskan hati ko?adakah ia membeban kan diri ko?adakah segala usaha kerajaan hari ini membuatkan kehidupan ko merana?adakah pemimpin hari ini tidak menjaga kebajikan masyarakat?harap maaf jika soalan saya agak kasar tapi INI MEMANG PENDIRIAN SAYA

 2. says

  berjuta belia… semua ada nasihat masing2.. contoh lah kan, remaja nie xsuka judi. tp ada remaja nak judi (yg non-muslim) pulak bg nasihat supaya lesen judi dipermudahkan.. tu 1 contoh je. setiap remaja/org ada nasihat nak bg dg PM, semua ugut kalau tak ikut nasihat nanti x sokong. dan sebarkan cerita bukan2 kononnya x mau ikut nasihat dia. tp bgmana dg nasihat org lain? berjuta remaja di malaysia nak nasihat pm, tu baru remaja, yang org tua pun berjuta jgk masing2 nasihat, law tak ikut, ugut.. mcm tulah org kita. pm akan sentiasa memilih jalan yang terbaik, untuk semua dan pm jg manusia, tak mungkin boleh ikut nasihat semua org. lgpun dia ada plan dia sendiri, hormatilah dia, jgn ingat nak org hormat pendirian kita kalau kita sendiri tidak pernah menghormati pendirian org lain. pm jg manusia.

  • Aishah says

   mcm mane nk hormat kalau pm yg kepala hotak dia dh jauh dgn Islam, luluskan benda yang haram padahal najib tu belajar smpai U,ade ke patut.saya ni pun anak remaja macam muizzudin tu,yg baru setahun jagung ni pun dh terseksa dgn perangai pm mcm firaun tu

 3. shaniza says

  hmm tu suara hati awak, tpi awak tak tahu, itu utk pandangan awak sahaja, awak x consider plak pandangan org lain? contoh club malam, mmg salah utk agama islam, tpi utk yg x beragama islam? kita di berikan akal utk berfikir, da tahu salah, jgn lar msuk tmpt tu, tpi yg nak msuk gak, tu bukan salah pm. tmpt judi, da tahu salah kalau kite join bende tu, tpi ade gak org melayu join, tu pun salah pm? tu salah individu tersebut.
  yg awak tahu nak kan yg terbaik, awak x banding dgn negara2 jiran g. haa besyukur lar

  • penyu pink says

   wkaka.. kalo gitu, ko buang jela pntu rumah ko, bkn salah ko kan pncuri tu masuk, slah pncuri sbb dia rompak rumah ko kan?? phuiiii.. ckp mcm org zaman jahiliyah.. kalau mcm tu la, npe NABI SAW melarang buat mpat mksiat? kira ap yg Nabi buat tu x betul ke? patut buat,pahtu ats iman ssorg nk join pusat mksiat atau x? cmtuuu??? boddowwww.. salah kerajaan sb luluskan pusat2 maksiat, tolong jgn tunjuk jahil sgt derr…

  • Izzah says

   Shazniza,memang betul kita ni berbilang agama?tetapi cuba tanya diri sendiri?Apakah agama rasmi Malaysia?Islam bukan?Ya,memang salah individu itu sebab pergi ke tempat yg haram.Tetapi takkanlah kerajaan tidak patut cuba untuk membantu individu demikian?Kita harus berfikiran libih rasional.Biarlah tiada pusat perjudian di negara ini?Bukannya non-muslim boleh mati?Maaf kalau mengores hati anda.Tetapi saya nak tegaskan sekali lagi,Malaysia ialah negara Islam,Sepatutnya non-muslim menghormati kita buka kita menghormati non-muslim.Sekian.

 4. bepop says

  kepade HAMID….. itu pandangan die… cbe hormat… cbe ko lak cite pandangan ko, tgk brape org yg kritik ko….. betol pe die ckp, sbb die sygkan saudara seislam die…. haih ko nih….

 5. hafizzudin says

  kepada hamid dan shaniza, kalo perkara seperti club mlm n pusat judi xdiberi lesen, remaja xkan pergi…maknenyer, kalo bnda 2 xda, remaja yg dungu nie xkan pergi…di situ kita bole lihat org2 atas nie xda usaha langsung utk mengelakkan belia2 yg dungu nie pergi ke tempat2 yg mcm 2…USAHA MENGELAKKAN DARI TERTUBUHNYA TEMPAT2 YG HARAM MCM TU DARI ORG2 BAWAH KE???lg satu, btol muizz nie cakap ttg aurat…ape ke dangkal sgt ke pemikiran bini dato seri utk x tunjuk rambut die yg vogue sgt2 tu…bkn mak bapak xajar ttg aurat…cbe contoh mcm bini muhyidin ke, raja permaisuri agong tuanku nur zahirah ke…dorg org besar tp pemakaian tetap ttp aurat…

 6. kpop says

  byk lagi yg budak ni tak tahu,..ada hati yang baik tapi bukan senang hendak di laksanakan…memerlukan iman yang kuat dan mantap,serta disiplin untuk benar2 mengikut kehendak islam dalam semua perkara…mufti pun x tentu dapat laksanakan semua perkara dalam kehendak islam kalaw menjadi perdana menteri..

 7. Arch says

  LOL……x dinafikan aper yg die ckp ni btul….nice….dri segi pemikiran islam yes….mmg bgus….tp, kita kne phm malaysia negara islam, tp itu agama rsmi….trdpt bnyk pihak nk di jga hati jgk…smua kaum pun ader beri sumbangan pd kerajaan…even stiap seorg rkyt malaysia tu mmberi sumbangan pd negara…. aku x skong ssper….mne yg baik trima..mne yg buruk itu tegur…. psl islam, die dh crita smua yg trbaik…..

  Jadi ketua negara ni bukn sng…..even nk jd Imam msjid pun skit kpla…nikan nk jd ketua sbuah ngra…x smua die leh btulkan…n x smpt die nk btulkn…..klau 1 hri rkyt utarakan 1000 maslh….kecik n besr….leh ker die slsaikn smua….tu bru 1000…klau 1 juta? dlm stiap 1 dri 1 juta nyer pndpt lk, die kne pkir impak yg akn trjdi klau die wt kptusn untuk stiap rkyt….hti n prasaan…ok..let see klau die ader 2 plihn msa nk slsaikan mslh…A n B…. 50.01% org plih option ! n 49.99% org plih option B….msti die ambik A…walapun B pun leh dikatakan rmai yg nk….walau trlbh 1 org pun, die akn ambik option tu..

  so,pkir2 kn lh…..kita sndri thu, xder manusia yg smpurna….ader buat silap….klau bru nk btulkn ksilapan org dh herdik n maki, di mana nilai kesabaran n toleransi kita??

  im just writing….use ur own mind to think….

  ~im malay by the way~ ^^

 8. xoxoxxo says

  saye sokong ini budak..huhuh..gud job kids..=)
  kerajaan?hmm..yg kaya gaji semakin naik..yg miskin semakin miskin..org yg berkedudukan & penting je semakin senang..yg biase ni, semakin sengkek..tp Malaysia aman..Peace no war..

  • fj007 says

   saya tak sokong kenyataan yang miskin makin miskin tu.. kemiskinan di malaysia semakin menurun berbanding sejak awal kemerdekaan atas usaha kerajaan.. lagipun sekirany kita rujuk kepada pakar2 ekonomi untuk menjadi kaya adalah pilihan individu itu sendiri.. sekiranya tiada harta atau miskin maka kenalah cari harta itu.. bukannya letak tanggungjawab itu pada pm.. yang kaya makin kaya memang betul kerana mereka tiada masa untuk komplen pasal masalah nak jadi kaya ni sebaliknya mereka berusaha untuk menambah kekayaan mereka..

   • penyu pink says

    acu oyapp gopp,, gane nk jd kaye klu barang2 naik harga,minyak mahal,,tax naik mndadak.. ce kabo gane nk jd kaye kalau duk cekek daroh rakyat skmo? kroni2 terus kaya baham pitis rakyat, rakyat marhaen mcm ambe nim, mnderita sbb kenaikkan harga barang,minyak etc..
    sampai bile nk kami jd cmni? malaysia negara pngeluar minyak, xkan x mampu nk cover kebajikan rakyat.. tabur duit sana sini, berapa la sgt br1m 500 tu kalau nk banding dgn TOL,harga barang yg naik,minyak naik harga,kos sara hidup smakin meningkat.. mgkin org mcm awk x merasai keperitan kenaikkan hrga barang, betapa susah nya rakyat mcm kami mncari wang, last2 trpaksa bayar tax,saman,tol etc.. kroni2 terus hidup dlm kemewahan.. patut sedar,kroni2 xkan mampu hidup mewah tnpa org bawahan mcm kami.. sekian.

    #rakyat yg mnderita sbb kerajaan yg zalim

 9. says

  jangan salahkan org lain kalau buat salah. kalau tidak pernah wujud kelab malam dan judi pasti ada benda lain yang akan menguji keimanan kita. Allah sentiasa memberikan ujian. dan yang pasti ujian itu pasti boleh ditanggung olehnya. percayalah. ujian untuk org dungu sekali pun pasti dia mampu hadapi. jangan salahkan org lain. sedih dg remaja ini. lebih2 lg bila ia d nyatakan sbgai suara sebilangan besar.. kesian negara kita.. kesian kemerdekaan kita. kesian perpaduan kita.

 10. says

  Akan datang kepada masyarakat tahun-tahun yang penuh tipuan. Pada tahun-tahun itu pembohong dipandang benar, yang benar dianggap bohong; pada tahun-tahun tersebut pengkhianat diberi amanat, sedangkan orang yang amanah dianggap pengkhianat. Pada saat itu yang berbicara adalah ruwaibidhah.” Lalu ada sahabat bertanya, “Apakah ruwaibidhah itu?” Rasulullah menjawab, “Orang bodoh yang berbicara/mengurusi urusan umum/publik.” (Dalam riwayat lain disebutkan, ruwaibidhah itu adalah “orang fasik yang berbicara/mengurusi urusan umum/publik” dan “al-umara [pemerintah] fasik yang berbicara/mengurusi urusan umum/publik”) (HR Ahmad, Ibnu Majah, Abu Ya’la dan al-Bazzar).

 11. Umm Amir says

  Salam, syabas dan tahniah kepada anak muda yang masih sayangkan Islam dan membuat penilaian berdasarkan pandangan Al-Quran, Hadis dan para sahabat Rasulullah s.a.w. Semoga niat anta akan melembutkan hati pemimpin kita dan hati pengkomen yang masih menegakkan benang yang basah. Lihatlah daripada pandangan Islam insyaAllah ada kebenaran daripada isi-isi hujah ini.

  Love Malaysia from Khartoum.

 12. taylor says

  sokong budak ni………..kagum aq dgn ko…
  org atasan kene ingat……
  pokok xkan brdiri tnpa akar…
  org dibawah boleh jatuhkan org yg diatas…
  tp org diatas xleh jatuhkan org dibawah

 13. muibudin says

  ptptn x membantu? pada ak, dgn adanya ptptn la ramai ank2 muda dpt belajar ke menara gading…kalo x jadi mcm zmn dulu, gadai tanah sume…jadi bersyukurla…da adat meminjam,sampai mase kenala byr balik untuk keperluan generasi akan datang,xkn sume nk free je…

 14. jub says

  korg2 pun nak comment beragak jugak.. x yah nak kecoh sgt la pae yg korg buat utk negare setakat main comment je.. fuck korg la sial

 15. paan 30 says

  buat hamid. Apa bdk ni ckp mmg btl.mmg rkyat smkin ssh skrg.lain r kalo yg mkn rasuah kn..nsb r sape trase.kalo ko ckp dh tau klb mlm xel0k jgn msuk.ko cbe pkir kai otak ko yg ‘matang’ tu.kalo dh psekitaran penuh dgn mksiat.xkn x tjebak kan.kalo ko pkir klb mlm tu perlu sgt.knpe kt arab,tmpt2 ngra islam yg da kafir pn x sbyk club yg da kt mlysia.sbb bnda 2 bnda yg xperlu.n hasil dr keuntungan yg haram.haram jd nye.n duit yg krjaan bg gaji kt ko 2.ada yg dtg dr sumber haram.so yg ko bg family ko tu.adalah dr smbr yg?pkir r sndri. So aq sk0ng bdk ni.kita mlyu.islam.xkn nk pertahankn mksiat.pkir2 la yea.ati tu kalo keras.balek la kepda allah.s.w.t.masih ada mse g./// panji timur

 16. armet says

  ade benarnya coretan ikhlas dr insan yg menulis…begitu juga yang mberi komen,..tersilap juga silap kita..tp jawapan dr dato’ seri lebih dinantikan…

 17. erni says

  setiap orang mmpunyai hak untuk mmberikan pndapat dan bagi sy spatutnya kta bbangga coz msih ada pmuda yg kuat smangat utk mnegakkan Islam…alhamdulillah… dan bg ssiapa yg tidak stuju itu juga hak anda tp apa2hal pun gunalah bahasa yg sopan…

 18. alo says

  tah ea tah tidak budak 19 tahun yang tuliss…tah ea tah tidak surat ni di hantar tuk PM…ntah2 si penakut yang nak menyemarakkan kebencian sesama sedara,,,,,

 19. suri says

  :) xkira la apa y kita yakin n perjuangkan ats dunia ni.
  Xlama je lg kita nk mati. Ce tgok kwn skeliling.Ada y mati muda x?Melambak.
  Kat akhirat esok,jwb masing2
  Aiyoookk

 20. irah says

  saya sokong abg nih…betol ape yg dier cakap….sepatutnya kelab2 tu pm harus ketat kan peraturan nya…….ape susahnya..kalo nak kata x boleh..belum cuba belum tahu..betol juga kata abg nih..yg susah makin susah..keluarga saya sendiri bukan ar org berada tapi masih berkemampuan untk membeli keperluan harian..tidak lah sesempit kehidupan kawan2 saya…Islam ialah agama kita…Al-Quran pula kitab kita..sepatutnya kita menggunakan panduan(Al-Quran) yg telah nabi muhammad s.a.w tinggal kn untuk kita…dunia sudah akhir zaman…segeralah betul kn ape yg salah..mmg betul ptptn tu yg telah menyebabkan ramai pelajar dapat ke menara gading..mmg semua bende x leh free..tapi fikir ar sikit sekurang2 nya..jangan ar lambat bayar skir terus nak hukum sana sini…semua perkara ni kita boleh atasi kalo bijak mengaturnya…salam..

 21. marina says

  Kat Kelantan ni budak2 mabuk dadah, rempit, mengandung luar nikah lepas tu buang takpun tinggal kat tangga rumah orang, tonggang arak semua..salah pemerintahan Dato’ Seri Najib jugak ke? Eh setau saya negeri Kelantan ni bukan bawah pemerintahan dia? Sapa ntah MB nya? Ah tak kisah la sapa MB yg tak reti2 berundur, tapi sebab duk dalam Malaysia, mesti la Dato’ Seri Najib jugak yg salah kan? Kan kan?

  Kalau dapat kat parti satu lagi, tak tentu pun masalah sosial ni akan selesai, sebab nanti jadi lagi rumit dengan adanya parti2 lain tu. Masalah sosial orang Islam tak selesai, masalah negara tak selesai, masalah baru pulak ada. Baru la si Muizzuddin ni ternganga, ye dak? Time tu tunggu la pulak PRU 14.

 22. marina says

  Cer try hantar surat sama kt MB Kelantan pulak .. tanya dia apa yg dia dah buat untuk memajukan Kelantan? Air pun banyak takda dari ada, sibuk duk ceramah sana sini kutuk orang lain? Saya malu jadi rakyat negeri Kelantan! Majukan negeri sendiri dulu baru fikir nak tadbir negara pulak.

 23. nur says

  kite hidup jgn TAHU MENYALAHKAN ORANG LAIN , tu kirenye memfitnah tu . suke2 menuding jari . kite mesti siasat . jgn bila da thu kebnarn mule la buat muke . kate tu salah , kate ni salah . pdhl kita . SETIAP MANUSIA ADE KEKURANGAN DAN KELEBIHAN MASING-MASING . ciptaan allah swt xkn kite nk mmpersoalkn ??! xkn kite hidup TAHU MENUDUH2 JEW . cbe BERPIKIRAN POSITIF .

 24. anonymous says

  Eh, mulut bau longkang eh kau? Komen pasal kelantan je reti? Yang negeri lain semua kau tak komen lak? Untung je kelantan takde kelab malam, panggung wayang segala. Eh kalau kau malu dgn negeri sendiri en, aku lagi malu la nak hidup dlm maksiat. Lagipun aku tgk kau cam meluat je MB ceramah berdakwah sana sini? Panas ye? MB kelantan sorang ulama’ . Ade ke ahli bn ceramah sana sini? Dua tiga orang je kot. MB tu bukan tak reti nak berundur, dah ramai undi dia kan, nak buat mcm mane lg? Bersyukur la negeri kelantan bawah naungan MB tu.

  • amyn9 says

   Aku nyampah kalau kata org atasan pas ni ulama. Seriously..ulama apa yg ngutuk org? Mengkafirkan org? Tak memajukan negeri jajahan..mundur macam tuuu jugak. Ulama apa cakap tak serupa bikin…20 tahun pemerintahan tak berani buat hukum hudud walau sultan kelantan dah kasi green light? Ulamak apa yg sekongkol dgn DAP yg anti islam?..namanya ulamak taik. Ulama patut ikut contoh rasul…berlemah lembut ketika berdakwah..bijak memajukan negara..berani melakukan segala yg dlm quran termasuk hudud. Jgn sebut ulamakla. Ni ulamak bodoh + sesat!!

 25. Haih says

  agree with marina! kite patutnya bersyukur sbab bn skrg ni org Islam yg memerintah, and even negara arab sendiri kagum n tabik dgn negara ISlam malaysia, compare kalo nak PKR yg ambil alih,
  dorang nak bela ke Islam n melayu mcm hri ni? adakah Islam akan lebih diutamakan oleh PR? bangsa selain melayu, kalo dorong sokong BN ke sokong PR ke dorang still ade advantages compared org melayu sendiri.. Tau tak org2 miskin kebanyakan nye pon sampai malu da sebab banyak sgt bantuan
  kerajaan bagi.. mcm2.. duet, rumah semua dapat.

 26. pape je says

  saya setuju ngn budak ni..even remaja, tp leh lontarkan hujah2 berlandaskan ilmu, pemerhatian dan Islam…saya pun seorng yg pemerhati..ye, myb kerajaan dh byk bg bantuan, tp sebenarnya, masih ada lg yg terbeban dgn arus pmbangunan..kite je xnmpak, walhal mujud lagi golongan miskin dn terabai..org duk bandar xtau pape….then, mmgla kita wat sesuatu tgk pd rkyat yg menghuni kt ngara kita…ada cina, india, melayu n sbgainya…tp xsalah kalu pemimpin laksanakan kepimpinan berlandaskan islam..amr makruh nahi mungkar…dalam pemerintahan, kita leh berdkwah….mgkin dgn cara itu, kita leh tarik org bukan islam memeluk agama islam…besar pahalanya…jadi, sbgai negara islam, wajib pemimpin itu juga berpegang pada islam… tunjuk contoh yng baik…menutup aurat, berpaksikan agama islam….tp skrg tgk la cmne…permaisuri agong pun ada yg xtutup aurat walhal mereka kan ketua agama islam kat negara ni..(kalau slh tlng betulkan)….ni semua terpengaruh ngn barat…ulamak2 sendiri tak berani nk menegur kerana khuatir akan di ban…xtau la saya pe nk jadi ngn mesia ni..taksub ngan kuasa mcm ni la

 27. Qiz says

  tak cukup2 lagi bantuan yg telah kerajaan bg…setahu aku setiap rumah tak kira la miskin or kaya tiap2 bulan dapat subsidi dari kerajaan..minyak, beras, gas, bil elektrik, gula dsb semuanya ada subsidi..semua ini merupakan keperluan kita…kita guna hari2…kalau dikira-kira kerajaan telah memperuntukkan lebih kurang RM300 untuk setiap rumah setiap bulan…itu pun nak cakap masih membebankan…bersyukurlah…

 28. imasha says

  assalamualaikum….tajuk ni sy pnah bincangkan ngan kwn2 se universiti..siap tanya professor lg…dia dr russia..dia kata malaysia x perlu nak buat pusat hiburan utk tarik pelancong…sbb kat tempat diorang sendiri dah ada..bukan ke pelancong dtg utk tgk keunikan negara ke?:)dan pendapat sy.. ada je cara lain utk tarik pelancong dtg malaysia..x semestinya hiburan..lagipun kelab2 mlm yg ada kat malaysia kan di kawal waktu perniagaan….negara islam yg berbilang kaum dan agama…bukan senang taw nak mentadbir negara mcm negara kita..syukur sgt dgn kemajuan negara kita skrg…malaysia negara membangun…membangun di sini ialah pemodenan…bkn dari segi kewangan saja,,,tapi dr segi akhlak juga..itu yg kita nak capai…sokong negara dgn memberi pendapat…jgn marah2.semua memainkan peranan.

 29. cik hash says

  saya tak ada la nak sokong sapa2.. si penulis ke si peng-komen ke (aiseh ade ke perkataan ni?) cuma bile mengeluarkan apa2 kenyataan, gunakan akal yang Tuhan dah kurniakan. jangan main hambur sebab dah dari keturunan mak ayah kamu sokong A atau B.. sebab, kalau tak percaya, selang sebulan, lepas buat sedikit homework, cuba baca dan tatap kembali komentar2 yang diluahkan kat sini, samada anda semakin yakin, atau kamu malu sendiri. itu aje. jaga maruah sendiri k.

 30. Odisi Fashi says

  Salam . Ini bukan alasan untuk saya katakan yang saya kagum dengan apa yang saya baca . Cuma kita janganlah menilai siapa yang menyampaikan , tapi dengarlah apa yang di sampaikan . Tak ada siapa pun yang boleh menolak , apa lagi menidakkan apa-apa yang dari firmanNYA dan sabda kekasihNYA . Ya ALLAH ya Tuhan kami , yang telah menjadikan kami , tunjukilah kami jalan yang lurus , jadikanlah kami hamba yang selalu dalam Rahmat dan HidayahMU , bantulah kami dalam memilihara iman kami , kekalkanlah kami di dalamnya , dan matikanlah kami di dalamnya . AMIN ya Rabbal Alamin .

 31. amin says

  MARINA:malu nk duk klantan?? ,,gih negeri lain lah wei,,negeri yg boleh buat ko proud selama2 nya,,susah kalo tak reti bersukur nih..

 32. aku kesah? says

  bila anak kelantan benci duduk dinegeri sendiri.bila anak kelantan benci pd ulama.perhati betul2,tengok betul2.semua negeri dh satu pihak,biarlah negeri kelantan satu2 nya pemerintahan islam.aku bkn org kelantan tp aku pernah belajar kt kelantan.negeri lain xde ape yg kelantan ada.so,kalau xnak dok negeri sendiri g lah dok tempat lain.malu aku anak negeri xnak malu nga negeri sendiri.culture shock ke ape ble dh dok ngeri org lain?siallll la kau

 33. belia2012 says

  jangan bersuara jika tak tahu apa..
  kepada komentar yg memburukkan si penulis surat ini cermin diri anda dulu..apa yang korang buat untukk pertahankan hak sebagai rakyat di malaysia..selidik dulu perkara yang berlaku dalam negara baru na lontarkan pendapat anda..aku sokong penulis ni..bukan sebab fahaman politik tapi sebab apa yg di suarakannya itu betul…

 34. xoxo says

  kerajaan ni dh byk sgt penyelewengan….jelas lagi nyata.. sama2 la kita sokong Pakatan Rakyat..kita sebagai negara demokrasi ada hak untuk memilih pemimpin terbaik… cuba kita tgk contoh indonesia dan thailand.. pemimpin silih bertukar gnti…. so kerajaan yg ada sekarang patut dibubar..

 35. Politik says

  Sume nie mainan pembangkang!!!!!!!!! ntah2 bkn remaja yg tulis….knape PM yg dijadikan mangsa dia? cube baca blik..bdk ni pernah sertai demokrasi yang diharamkan…think! think! think!

 36. cik kechik says

  uollz, before nk fanatik sgt ngan mane2 parti cube korang jd pemerhati then bandingkn yg mane lebih baik…jgn tau nk salahkn org je,anda tau ke situasi sbnr cmne.?if xde org yg nk jadik pemerhati politik negare kite niyh,susah laa…jgn tau nk angguk2 geleng2 je…think1000x…

 37. me says

  bagi sy, memang betul ape yg budak ni ckp.dlm 10 kwn sy, 6 org yg berzina.hamil sebelum nikah wp islam.kwn2 sy lebih dr 5 org penagih dadah dan pil khayal.tp semuanya islam..sekarang memang aman tp alangkah baiknya kalau kita tegakkan islam.memang ada agama lain tp kurangkan tempat maksiat pun dpt mencegah semua perkara ni.tapi dlm apa2 kekurangan,sy masih sokong perdana menteri sbb dpt mentadbir negara dgn baik wp dicemuh oleh byk pihak

 38. who i am? says

  Haih says ”kita kena bersyukur sebab yang pegang negara kita orang islam”.
  really? aku tengok zaman sekarang ni meme ramai gila orang islam,tapi hanya pada ic saje..sedangkan yg wajib takde dibuatnye..correction sikit, “kita patut bersyukur sebab negara kita orang melayu yang pegang”..patut ke kita bersyukur? just wondering~~

 39. melayu says

  terlampau banyak konspirasi parti politik kt malaysia nih…smpai berjuta rakyat terutamanya org melayu bertelagah sesama sendiri hanya utk mempertahankn fahaman politik masing2..korang xnmpak ke yg bangsa melayu smakin berpecah belah??..dan korang xnampak ke bila org melayu dh xbersatu dlm diam2 ada bangsa lain yg naik tocang?..baca komen2 korang kt atas ni yg buat ak rasa sedih…korang semua yg kt atas ni yg majoritinya berbangsa melayu n beragama islam (ak rasa la)..sepatutnya gunakan forum ni utk berkongsi fahaman politik masing2 dengan berbincang tentang permasalahan dan isu2 semasa seperti masalah sosial,ekonomi dan lain2 yg berlaku dlm negara..bukannya bertikam lidah nk bgtahu ada 1 parti politik je kt m’sia yg betul2 mnjaga kebjikan rakyat dan kedaulatan negara…kita manusia biasa je yg xterlepas dri bwat silap n salah…PM pon bwat silap ketika mentadbir negara..ketua pembangkang pon penah bwat silap..jadi xguna kita bergaduh disebabkan kesilapan2 lepas pemimpin kita…Ya!!..mmg betul kita rakyat yg dipimpin perlukan pembaharuan dan kuasa di tangan kita..tp kuasa tu diterjemahkan pada hari pilihan raya nnt…ak xkesah sape yg jd PM lpas PRU 13 nnt..tapi PM tuh mestilah dri org melayu..yg trus memperjuangkan hak bumiputra wlau apa cara sekali pon..ak xsnggup tgk bangsa ak (melayu la…)..merempat kt tanah sendiri..ak klaw boleh xnk tgk bangsa ak blaja kt IPTS (belanja besar wooo)…padahal bangsa lain senang2 msuk IPTA + dpat biasiswa… (murah skit yuran sem)…konsep kesamarataan yg diperjuangkan sesetengah pihak bunyi mcm keadilan utk semua…tapi..korang rasa2 bila konsep tuh dh digunakan nnt kt malaysia nih…pe akan jdi?..bangsa melayu kita lg maju ke?..bilangan melayu miskin smakin berkurang ke?…hmmm…ak xrsa la..(pendapat je…xsalahkn bg pendapat)…bunyi konsep kesamarataan ni bg ak mcm “the strong will survive’..knape ak ckp cmtu?…korang cermin diri korang balik…lpas tu bandingkan dgn bangsa lain..korang dh ckup sedia ke nk bersaing (xkesala dri segi pendidikan ke,..perniagaan ke etc..)..dengan org bukan melayu klaw MENTELITI korang masih berada di kelas ke-3…korang xfikir masa depan anak cucu bangsa kite ke?…cuba kita jgn salahkan pemimpin2 kita tapi tgk diri sendiri dlu..(ak rsa klaw kita xde pemimpin pon kita boleh hidup..kita ada akal,..ada ilmu nk survive sementara tggu malaikat izrail dtg menjemput kita)..lpas PRU nnt mungkin ada perubahan dri segi pemimpin..ttpi perubahabn yg bermula dri diri sendiri tu paling penting klaw kita nk tgk wujudnya negara malaysia yg berjaya dan bersatu padu…(fuh!!..penat!!)..ayat2 ak yg kt atas td mungkin berbaur perkauman tp ak terpksa ckp kt korang yg mengomen rata2 melayu…hak ketuanan melayu wajib kita pertahankan walau cmne pon sbb tu tanggungjawab kita kpda generasi yg akan dtg..maaf klaw ada terkasar bahasa…(.ada gk fahaman politik yg ak selitkan..pndai2 korang la nk faham sendiri..keh3!)..MAJULAH BANGSAKU…MELAYU

 40. Aqmria bz says

  abg sokong cdangan adek.yg mne xsokg 2 mmg xprnh fkirkn utk ank2 serta cucu2 mereka akn dtg,fkirlah utk generasi akn dtg.mungkin kta xsmpt utk msa akn dtg tpi ingtlah msa depn mereka.kita dh smpai akhir zaman,xtkut ke dgn kuasa ALLAH nnti?

 41. sherry says

  betul apa yang dia bagitau.. kalau cakap tentang malaysia ni negara pelbagai kaum dan agama, madinah dan mekah zaman rasulullah elok je buat peraturan mengikut syariat islam?? mekah n madinah pun ada pelbagai kaum ngn agama gak.. taula pm bkan rasul, tp sebab pm bkan rasul la kena buat peraturan ikut syariat islam dan ajaran rasulullah.. barula negara aman dan damai.. yg sokong peraturan sekarang x kisah ke tentang judi dan aurat?? lagipun judi dan arak mmg x baik pun untuk manusia, x kire islam ke x islam..

 42. zero says

  hmmm… :) KEMERDEKAAN SENANG UNTUK DICAPAI TETAPI SUSAH UNTUK DIKEKALKAN…. sungguh kasihan orang melayu pada masa kini yang suka memperlihakant aurat mereka,bermain dengan permainan iblis,mengetepikan agama,mengutamakan harta untuk diri sendiri bukan untuk di akhirat.teruskan lah dengan nafsu mu,teruskan lah dengan iman mu..kau lihat siapa yang akan menerima balasannya nanti,kau lihat siapa yang akan tersenyum,kau lihat siapa yang akan memohon ampun untuk dosanya yang tidak akan pernah diampunkan..kau lihat lah nanti kejadian yang akan berlaku..kepada penulis surat,terima kasih kerana mahu menjadi wakil suara anak malaya..

 43. izhar says

  nie xlain x bkn nie…ini mesti nk tunjuk yg die nie pandai dlm buat karangan..xpon nk mintak PM amek die jd setiausehe PM…..publisiti

 44. SANGSI KREDIBILITI KAU says

  Kalau kau pikir kau seorang remaja, surat ni memang betul untuk PM bagi dia pertimbangkan setiap keputusannya… tapi kalau kau pikir perspektif Perdana Menteri, kau takkan dapat laksanakan benda-benda merapu yang kau mintak. Kalau miskin menghimpit melayu ke menara gading, tu aku tak heran sebab melayu sendiri malas. Tapi cuba kau definisi sikit maksud MISKIN di Malaysia… PTPTN rasa aku takkan menghimpit orang melainkan orang tu sendiri tak berusaha mencari pekerjaan atau pulangan untung bagi membayar semula pinjaman… OK, aku sebut dari perspektif warganegara Malaysia berumur 30 tahun ke atas yang juga peminjam PTPTN dan tak mampu bayar selepas 5 tahun aku berniaga… still, aku dibantu MARA (sebab aku orang melayu) dalam pembiayaan modal. Now aku dalam sektor kerajaan sebab rugi dalam perniagaan. Insyaallah bila aku pencen 20++ tahun lagi aku akan sambung semula perniagaan aku dengan pengalaman yang dah aku timba ketika itu. Ya, sampai ke tua ni aku masih bayar PTPTN tapi aku tak pernah merungut. Aku pinjam sebab aku dapat Ijazah, dan aku berpuas hati dapat Ijazah.. Calang-calang orang yang berduit pun belum tentu dapat punya… So, kalau kau tak mampu nak bayar balik PTPTN (bagi kegunaan adik-adik kau yang nak sambung belajar dengan kemudahan yang sama) apa kata kau simpan SSPN sehingga 18 tahun dan baru sambung sekurang-kurangnya Diploma kat universiti tempatan..

 45. awey says

  Kepada Marina.
  Apakah sumbangan anda untuk negeri anda..? yang anda tahu comment je.. mmg mudah untuk berbicara tapi susah nak melaksanakan.. ni kan malu dengan negeri sendiri dah kan x der apa2 sumabangan utk negeri sendiri jauh lagi utk negara… x usah la nak tegak kan benang yg basah mmg dah nampak pun… bdk umo 19 tahun pun dah pandai menilai ni kan yg dah tua.. lu pikir la sendiri ea…()

 46. shes says

  bdk nie mmg penyokong pembangkang!x reti nak bsyukur mcm pbgkang!kalau krjaan bg duit bantuan nak pulak ambik,.kalau byr balik mcm ptptn nak d jdkan isu?dh pinjam kenalh byar wei,.takkan nak hrp org bg free jer?apesallh pemalas sangat?mesti sbb ko pjm taknak byr balik kan?lagi satu,psl bini pm x btudung tu aku memang setuju tapi,seeloknya jg keluarga sendiri dulu..hargailah negara kite yg aman ni..apesallah melayu hari ni mcm ni eak?x reti2 nak bsyukur!psl pusat hiburan pulak,kalau dah org mlayu sendiri nak masuk takkannak salahkan pm?nth ape2,..hidup bN,.

 47. kedakkeduiii says

  kalau betul kita mahukan hidup bersyariat islam, kita dengan tegasnya akan menolak perkara yang membawa kearah maksiat seperti pembinaan club hiburan….

 48. lie says

  budak ni bagi pendapat apa yang dia rasa.. kita pun boleh bagi pendapat ape yang aku rasa.. apa yang aku rasa budak ni sedap rasa je cakap.. semua nak salahkan kepimpinan PM kita.. aku duduk kat tengah2 bandar johor bahru.. tak pernah pun aku masuk mana2 kelab malam, walaupun depan mata dan tiada halangan.. so fikirlah sendiri.. semua berbalik pada diri sendiri.. kerajaan bina masjid, bina jugak kelab malam.. remaja islam masuk kelab malam dah kenapa??? salah PM jugak ke? aku tetap sokong kepimpinan kerajaan sekarang, memang banyak kelemahan, tp masih tetap selesa untuk kita bernaung sebagai rakyat.. ingatlah.. kita dijajah lebih 400 tahun.. kita merdeka baru 55 tahun.. jangan sebab marahkan kerajaan sekarang, kita akan mundur balik 55 tahun kebelakang.. AKU PUN REMAJA JUGA…

 49. suara says

  kalau dye sokong pmbangkang pon dah knpe?dye ade pndirian.mmg la jg keluarge sndiri dlu tp xkan la xbley tegur langsong klau org tuh xtutup aurat,buat dose dpn kite.then bkn nyer kite xbersyukur dgn ape yg ade kt malaysia nie tp kite nak kan yg lg baik.mcm esok mesti kite nk kan yg lg baek dri hari nie.sekurg2 nyer kite bg pndangan cadangn untuk yg terbaik mcm bdk nie bg.klau da menteri sndiri xley trime ulama’,cmne tuh?ssetengh rakyat kelantan sendiri pon xley trime dgn ape yg patot org melayu islam bggekan yg ade kt kelantan,cmne tuh?

 50. Sudin Junior says

  Islam akan memerintah nanti,sabarlah wahai para mujahidin dalam berjuang. Dari yang comment kita boleh agak sikap dan sifat seseorang itu. Allah itu Maha Besar,Dialah Raja sekalian raja.Semua makhluk di langit dan bumi tunduk dan patuh pada perintah Allah. Bagus saudara yang tulis surat itu. Teringat kisah pemuda yang berani menegur Khalifah Umar Ibn Khattab. Mereke ingin menunutup cahaya Allah ke pelusuk alam dengan kegelapan kebatilan, kita lihat siapa yang menjadi “Pemerintah Agung” nanti.
  Siapa dia makhluk yang berani menentang Allah secara terang ataupun sembunyi? Tampillah kedepan tunjukkan beranianmu.

 51. suka hati says

  kesian budak ni. ni mesti terpengaruh ngan haluan kiri. kerajaan malaysia saya lihat dari kebanyakan segi amat baik sekali. tak pernah ada yg smpai merana lah rakyat nya mcam negara lain. budak ni apa lagi yg dia xpuas ati ni? cuba ko pegi negara lain tgk. huh. ni mesti pas pis pus ni. semuanya tak kena apa yg kerajaan buat. tau nyalahkan org ja.

 52. Nasri Mansor says

  apa yang dikatakan remaja diatas mmg ada benarnya..
  tapi kita kene faham bahawa,
  setiap manusia di mata dunia ini,
  pasti ada klemahan,kekurangan serta klebihan..
  begitu juga,dgan pmimpin kita,, setiap apa yang di gubalkan/di buatkan,,
  pasti tidak sedar kesan burok jika kita terlalu memikirkan kesan yang baik..
  walaupon begitu, kita perlu bersyukur dgan apa yg ada.. jika ada orang yg mghujahkan kelemahan kita,, dan terbukti ia salah ,kita perlu mgubah mnjadi yg lebih baik..
  terima kasih,, saya bersyukur hidop di negara ini krane tiada msalah prgolakkan.. dan saya berharap kita jangan mempersendakan atau mgungkitkan isu tentang klemahan lain.. bgi mnjaga keamanan di ngara ini

 53. aku says

  Sori,nak menyampuk.. Tak perlu sgt kot nak bgadoh psal ni.. Hmm,ni bukan sbb sokong mana2, aku cadangkan dari korang komen sini salahkan/mengata org baik korang doa pemimpin dpt hidayah , :) *aku sokong kalau TPM jadi PM :)

 54. koko says

  Buat Makluman saya ni barulah umur 12.Sudah lama saya nak tulis surat macam tu beri dengan dato seri.kagum betul saya dengan penulis surat nih

 55. Najmi says

  Yeah aku setuju dengan muiz.. Aku tak leh beritahu umur aku berape.. Aku sekolah rendah lagi.. LOL Buat ape aku beritahu..

 56. ff says

  kebanyakan orang Isalam sekarang hanya Islam pada IC je. Nabi kita dah tinggalkan al-Quran dan as-Sunnah untuk dijadikan panduan. kenapa kita tak guna kan itu sebagai panduan untuk maju kehadapan.

 57. says

  CARA MENULIS SURAT LEBIH PADA PRO.TAK PERCAYA AKU ..ADA APA APA KE NI MAIN MAIN MUSLIHAT YER.WHAT EVERLAH UMUR KO BERAPA TU TAK PENTING APA YANG PENTING NEGARA MALAYSIA AMAN DAMAI HIDUP DENGAN GEMBIRA BAHAGIA..HOHOHOHO…SAYA SAYANG MALAYSIA.

 58. apiss says

  PRU13 ni tukar je kerajaan…nk harapkan najib bela islam??emmm xth ler nk ckp cmne…umno ni lau lesen judi senang2 jer lulus,siap lulus kilang arak lagi tu..bila umat islam bersuara pandai lak ckap untuk org bukan jer..tp yg hukum hudud utk org islam jer xleh nk laksanakan gak..why umno??lau kt org kapir senang jer kerajaan luluskan..tp hudud di kelantan & terengganu siap saman ag kt mahkamah..YA ALLAH,BUKAKANLAH PINTU2 HATI UMAT ISLAM DI NEGARA TERCINTA INI AGAR MEMILIH ISLAM UNTUK DIJADIKAN SEBAGAI DASAR DAN HALATUJU NEGARA…IN SHA ALLAH..TAKBIRRRR!!!

 59. heart talk says

  bagus budak ni. dia memikirkan kepentingan MASA DEPAN UMAT ISLAM DI MALAYSIA.
  bukan memikirkan kepentingan MASA DEPAN BANGSA MELAYU.
  negara mementingkan bangsa. negara menjaga kepentingan bangsa melayu, setelah rakyat melayu tu mati ape nasib mereka disana nanti ? kerana manusia , manusia rosak.
  kita perjuangkan agama islam kita , kita mati demi islam. BANGSA hanya didunia , tapi ISLAM selamanya.

 60. Pahlawan Islam says

  As’salam.. Muizzudin , bguz surat ko ni… kal0 k0 x tlis cmni , smpai skg aq xtw spe btol sper salah.. aku harap k0 try la antar kt pm.. supaya dye bce.. mgkin dye akn sdar dn ubah cara pemerintahan dye… harap2 la.. aq xnk umat Islam skg hncur.. smoga kita bleh mengembalikan zmn sperti khalifah al rasyiddin..

 61. anis says

  Assalamualaikum…bagus surat awk nie…mungkin ade orang ckap,kalo tau tmpt 2 haram buat ape masok dan sebagainyer…tpi bgi sy…semua ade hak masing2 utk menyatakn pendapat…kalo baru tulis surat macam nie pon,org dah bising,habislha…sebenarnyer yg xsetuju bagai nie biasa masok kelab ker,maen judi ker…atau awk nie suka hdop dlm sebuah negara yg majoritinyer islam tpi xmelambangln islam…sy lihat yg xbleh terima bagai nie melayu,islam tpi nape korang yg rase xpuas atie…org yg ditujukn surat nie pon xkecoh2…awk xsedar ker,dunia nie dah nak kiamat,yg xsepatutnyer trjdie,jdie…awk xmalu ker dikategorikn sebagai negara yg islam yg maju,tpi sebaliknyer xmacam 2…xpernah ker rase nak hdop dlm suasana yg aman n diberkati Allah…remaja skrng byk yg rosak disebabkn bende2 nie…xcukop lgy ker…sy rase surat nie dpt menyedarkn kite ttng betape pntingnyer agama dlm sesuatu kehidupan…sdarlha awk semua…jgn disebabkn nak br-enjoy sampai xnmpk baek n buruk…ingatlha dunia nie sementara…cuba tnya diri awk 2,awk snggop nak brgembira skrng tpi akan sengsara di akhirat nnti…sy bkan xbrsyukor dgn negara kite skrng nie…tpi sy brharap kite dpt merasekn hidop dlm suasana khidupan islam…kerane sy nie islam…biarlha hidop kite nie brkati Allah…daripada maju ttpi xdiberkati…alih2 dilanda bencana alam…tanda bumi xmampu nak menanggung dosa2 kite…sdarlha whai saudara2 se-Islam ku…

Trackbacks

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *