Syarat Dan Cara Pendaftaran Permohonan Rebat RM200

Assalamualaikum dan selamat sejahtera, dalam perbentangan Bajet 2013 tempoh hari, ada disebutkan tentang Pakej Komunikasi Belia. Pakej Komunikasi Belia adalah salah satu projek kerajaan Malaysia melalui SKMM di bawah bajet 2013 dan Inisiatif Jalur Lebar Negara (NBI) untuk mempertingkatkan taraf hidup rakyat terutamanya golongan belia. Kerajaan menyasarkan golongan belia ini sebagai golongan yang mampu memberi impak yang besar dalam memacu pertumbuhan ekonomi terutamanya dalam bidang e-perdagangan (e-commerce).

Pakej ini akan dilaksanakan tahun depan iaitu pada 1 Januari 2013 dan dikatakan akan memberi manfaat kepada lebih kurang 1.5 juta rakyat Malaysia khususnya. Dalam pakej ini pemberian RM 200 untuk pembelian telefon pintar akan di berikan kepada yang layak.

Antara syarat kelayakkan untuk mendapatkan rebat RM 200

  • Pemohon berumur di antara 21-30 tahun
  • Berpendapatan kasar bulanan RM 3000 dan ke bawah
  • Sekiranya belum melanggan mana-mana pakej jalur lebar daripada penyedia perkhidmatan, dikehendaki melanggan pakej jalur lebar yang ditawarkan oleh penyedia perkhidmatan telekomunikasi yang terlibat.
  • Hanya satu telefon pintar untuk satu belia.

Cara Memohon Rebat RM 200

Comments

  1. B-TEN cgo says

    Alamak! Salah ni Kawan, Kan dah jadi Error 404
    Maaf, Halaman Yang Anda Cari Tidak Dijumpai..

    Mungkin Halaman Tersebut Telah Dibuang, Dipindahkan Atau Link Ini Salah!

  2. Lontong says

    Contohnya kalau sesorang tu berumur antara 21-30 tahun tapi masih belum bekerja/bekerja sendiri ( tiada slip gaji), jadi tak layak la yee?

  3. anonymous says

    Sekiranya belum melanggan mana-mana pakej jalur lebar daripada penyedia perkhidmatan, dikehendaki melanggan pakej jalur lebar yang ditawarkan oleh penyedia perkhidmatan telekomunikasi yang terlibat.

    apa maksud dia ni.? kena pakai plan postpaid ka..?

  4. penyu pink says

    antara syarat paling bangang mesti pelanggan telco atau pelanggan baru telco voice and data

    dah sah la kene langgan postpaid telco

    tak cye

    Mohamed Sharil said based on studies conducted by MCMC, over 90 per cent of users were in the prepaid segment but Celcos only provided mobile phone incentives for postpaid contracts. http://www.themalaysian/ insider.com/malaysia/article/cabinet-unlocks-price-cap-for-rm200-smartphone-rebate-says-rais/

    sedangkan 90% pengguna mgunakan prepaid

    sah2 terikat ngan postpaid plan

    celcom rm 68 sebulan http://www.celcom.com.my/first/data/rates.html

    maxis rm 50 sebulan http://www.maxis.com.my/internet/mobile/default.html

    digi rm 48 sebulan http://www.digi.com.my/postpaid/3ginternet.do

    tu byaran tetap tak termasuk kite sms dan call lagi….nak2 klu jenis main lebih quota mpus mlambung bill

    biasenye postpaid terikat dgn tempoh langganan paling minimum pon 6 bulan

    4)bukan aku nak sggt tp klu nak kan rebate baik korang ambik rebate sedia ade telco

    iphone 5 klu ambik contract 24 bulan maxis dah sah phone tu free….. rebate 100%

    http://www.maxis.com.my/personal/iphone/rates.asp

    nak bagi sggt tp byak sgt yg mnyusahkan……

  5. pening says

    bro..nk tanya..bile dah settle isi smua,kena cetak ke slip tu?
    or ape next step pas da isi borang online tu?

  6. khairol_jb says

    salam… saya dah berjaya tebus rebet ni… senang je…
    saya kat jb tebus kat digi centre taman molek.. staff digi sana sangat mesra pelanggan… saya bawa fotocopy ic dengan slip rebat yang di print.. saya cuma bayar RM169 sahaja bagi handfon galaxy y… bagi siapa yang tak guna line digi pun boleh tebus di sana cuma perlu beli prepaid digi yang berharga RM8.50… sangat senang… harap semua belia dapat tebus rebet ni.. bukan semua kerajaan yang sanggup bagi rebat kepada para belia negara kita ni… janji cukup syarat…

      • khairol_jb says

        salam..

        admin kalau lupa nak print admin boleh terus g digi centre je.. nanti disana dia akan cek guna no ic… kalau permohonan dah berjaya dan ada dalam rekod nanti staff digi akan tolong print kan… jangan takut g je sana… lagi pun skarang stok handphone tengah banyak… sebab ramai yang belum tahu kat mana boleh tebus… kalau maxis hanya kat KL di alamanda putrajaya je…

  7. khairol_jb says

    suri rumah dan yang pengangur pun boleh beli janji umur 21-30 thn..
    apply di bahagian berkerja sendiri… nama dan alamat company tu letak je nama dan alamat rumah…

    • eid says

      khairul jb
      i kat pasir gudang..
      ape nama kedai kat taman molek tu sebab i nak tebus
      tp i dh ade tenet celcom
      boleh erkk?
      answer me ok

        • eid says

          hi
          tq
          tp i dh ade celcom internet bb
          then i blom dpt email lg about skmm tu
          tp i dh daftar and berjaya
          i boleh terus dtg erkk tnpa tunggu email tu
          and phone ape je yg boleh i tebus?
          tq

  8. eid says

    khairul jb
    i kat pasir gudang..
    ape nama kedai kat taman molek tu sebab i nak tebus
    tp i dh ade tenet celcom
    boleh erkk?
    answer me ok

  9. Kimmy91 says

    kalo g kedai len yg bkn dg ke celcom ke, ttap bleh kn?? janji die ade tulis PAKEJ KOMUNIKASI BELIA kan?? dah daftar tp trlupa nk print la sbb dftar pn gune tablet. adeiii

  10. Lynn says

    saya dh mohon sblm ni tp dh expired sbab x tebus lgi rebat tu, die ckp past sbln trikh luput blh mohon smla tp bla try on9 smla xtau brjaya atau x. cmne cra nk cek prmohonan brjaya atau x ye??? tq admin.

Trackbacks

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *